Bez glutenu zdrowiej

Od dziś w każdym numerze "Palce Lizać" znajdziecie moje przepisy na roślinne dania beglutenowe. Na początek menu z jaglaną.

Od wielu lat nie jem mięsa. Zdecydowałam się na dietę roślinną i bezglutenową. Wiele osób pyta, co jem? Czy tylko sałatę? Sałatę czasem. Wolę buraki, selera, paprykę, bakłażana, ziemniaki, ogórki, cebulę, czosnek, mangold, pak choi, mizunę, rabarbar, kapustę, fenkuł, szpinak, roszponkę, pomidory, kukurydzę, cukinię, chilly, marchewkę, pietruszkę, bataty, pieczarki, szparagi, kalafiory, grzyby mung i shitake, glony nori i wakame, orzechy: nerkowca, włoskie, laskowe, makadamia, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam, kasze: jęczmienną, jaglaną, pęczak, gryczaną, soczewicę, cieciorkę, fasolkę białą i czerwoną, mung, groch, bób, aromatyczne zioła i przyprawy, mango, awokado, truskawki, arbuza, jabłka, morele, daktyle, śliwki, gruszki i... setki innych wspaniałości. Z tego kolorowego, pachnącego sezamu pyszności codziennie wyczarowuję zdrowe dania roślinne.

Zarówno w mojej restauracji Veg Deli, jak i we własnym domu tworzę miłe dla oka i podniebienia kompozycje dań głównych, przystawek, zup i deserów. Preferuję także naturalne napoje: herbaty ziołowe, parzone kwiaty lawendy, nagietka, pokrzywy, kwiaty czarnego bzu.

Staram się, aby przynajmniej trzy posiłki dziennie były surowe. Jem sałaty, surówki i dania bez pieczenia, gotowania i smażenia. Ostatnio zajadam się lazanią bez makaronu - za to z surową cukinią, pomidorami i serem z nerkowców. Piję koktajle na mleku migdałowym, tak prostym w przygotowaniu, zdrowym i pysznym, że nie chce się już żadnego innego.

Jaglana to najzdrowsza z kasz. Zasadotwórcza, lekkostrawna, sycąca, bogata w witaminy i mikroelementy. Tak zdrowa, że powinniśmy ją jeść bardzo często. Dlatego dziś będzie z nami od rana do wieczora!

Jaglanka z bakaliami

szklanka kaszy jaglanej

 

suszone daktyle

 

figi

 

morele

 

żurawina

 

łyżka domowych konfitur

 

migdały

 

orzechy

 

sezam

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu. Można ją wcześniej uprażyć na dnie garnka, w którym będzie się gotować. Uprażoną kaszę zalewamy dużą ilością wody, lekko solimy. Gdy jest już miękka, odcedzamy ją na sicie i przelewamy zimną wodą. Pokrojone bakalie wkładamy do rondelka i zalewamy małą ilością wody, gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dodajmy konfitury. Mieszamy bakalie z kaszą. Posypujemy migdałami, orzechami, sezamem.

Roladki z bakłażana z pastą z fasoli i jaglane tabuleh

bakłażan

 

trochę oliwy do smażenia

 

ew. tymianek, bazylia

 

mała cebula biała

 

ząbek czosnku

 

sok z jednej cytryny

 

puszka białej fasoli

 

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

 

trochę świeżej papryki

 

ogórek

 

10 czarnych oliwek

 

garść świeżej natki lub mięty

 

oliwa

 

sól

 

pieprz

Myjemy bakłażana, odcinamy nasadę, kroimy na cienkie plastry. Smarujemy cienko z obu stron oliwą. Oprószamy solą i ziołami. Smażymy z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowujemy pastę: smażymy cebulę w piórkach i pokrojony czosnek. Odcedzamy fasolę. Miksujemy z cebulą i czosnkiem na jednolitą masę. Przyprawiamy. Dla zaostrzenia smaku można dolać sok z połowy cytryny. Plastry bakłażana smarujemy pastą, składamy na pół. Przygotowujemy tabuleh: kaszę jaglaną mieszamy z drobno pokrojoną papryką, ogórkami, oliwkami, natką pietruszki. Z cytryny, oliwy i mięty przygotowujemy winegret, mieszamy, doprawiamy.

Krokieciki jaglane z sałatką ze szpinaku i fenkułu z orzechami

koper włoski (fenkuł)

 

oliwa

 

sok z cytryny

 

łyżeczka musztardy Dijon

 

sól

 

pieprz

 

2 ugotowane ziemniaki

 

natka pietruszki

 

ząbek czosnku

 

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

 

4 łyżki suszonych pomidorów

 

garść szpinaku

Fenkuła kroimy na cienkie plastry. Przygotowujemy winegret z soku z cytryny, oliwy, musztardy, soli i pieprzu. Zalewamy plastry fenkułu. Odstawiamy na godzinę. W tym czasie robimy kotleciki. W prasce zgniatamy ziemniaki, dodajemy natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek, kaszę jaglaną, drobno pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Ugniatamy masę dłońmi, formujemy krokieciki. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Na talerzu układamy szpinak, na nim marynowane plastry fenkułu. Posypujemy suszonymi pomidorami, a na środku kładziemy krokieciki.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej , właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA