Bez chleba?

Choć na początku trudno to sobie wyobrazić, jest możliwe. Można go zastąpić na przykład waflami zprażonego ryżu. Ich mało wyrazisty smak warto podkreślić, podając intensywne w smaku dodatki. Na przykład pastę z ciecierzycy z przyprawami.
Czerwony hummus na krakersach ryżowych

1/2 szklanki białego sezamu, uprażonego
1/3 szklanki oliwy
sok z cytryny
sól
pieprz
łyżeczka kuminu
puszka cieciorki
ząbek czosnku
papryka pokrojona w kostkę, usmażona
1/3 szklanki wody
krążki ryżowe
liście sałaty

Najpierw przygotowujemy pastę tahin: uprażone nasiona sezamu mielemy w blenderze, nadal miksując, dolewamy oliwę. Dodajemy resztę składników: czosnek, cieciorkę, paprykę smażoną, przyprawy i miksujemy na gładką masę. Jeśli hummus jest za gęsty, dodajemy odrobinę wody lub oliwy. Gotową pastę rozsmarowujemy na krążkach ryżowych, przekładamy sałatą. Sezam można najpierw zemleć w młynku do kawy.

Rada: Domowy hummus można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 dni.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie Spodlady SAM ZRÓB SOBIE KANAPKI SL110011261 Zdjęcie Rubbermaid Torba na kanapki i kebaby 563100 Zdjęcie Prêt à Paquet Pojemnik na kanapki, niebieski/czarny
Spodlady SAM ZRÓB SOBIE KAN... Rubbermaid Torba na kanapki... Prêt à Paquet Pojemnik na k...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (17)
Bez chleba?
Zaloguj się
  • arhangel

    Oceniono 45 razy 25

    a pozniej lekarz nie wie co jest pacjentowi
    ktorego wszystko boli
    ma rozpieprzone funkcje organizmu, przemiane materii, nerwy, miesnie, stawy

    I ani lekarz ani pacjent nie domysli sie ze to przez głupie pomysły dietetyków
    a byc moze ukrytych lobbystów usilujacych wypromowac
    sobie nową nisze na rynku

  • an1005

    Oceniono 40 razy 24

    LITOSCI. Dlaczego wszedzie propaguje sie ten mdly ryzowy wafelek???.
    Jestem czesciowym bezglutenowcem i na szczescie odkrylam wafle kukurydziane. SA SWIETNE. Do kupienia w wiekszosci supermarketow tylko z jakiegos powodu zawsze wcisniete gdzies za to 'ryzowe paskudztwo" (tego samego producenta zreszta)

  • arhangel

    Oceniono 21 razy 17

    Nie chce wypowiadać się przeciwko "waflami zprażonego ryżu."
    Nie zgadzam sie z chwytami typu "BEZ CHLEBA"
    przy bogactwie różnych typów pieczywa dostepnych na rynku
    nie brzmi to poważnie
    lepiej napisac nie kupuj buły za 30 groszy
    nie żałuj na taki czy inny wypiek drozszy ale cenniejszy da twego organizmu

  • dorrie

    Oceniono 16 razy 16

    taki ryżowy wafel ma dużo arkylamidu. Nie aż tak jak frytki i chipsy ale i tak dużo. Zreszta chleb i bułki tez zawiera akrylamid, ciężko go unikać. Jak ktos musi jeść ten "ryżowy styropian" to z umiarem.
    Akrylamid charakteryzuje się wysoką toksycznością. Narażenie na ten związek powoduje nowotwory tarczycy, jąder, pęcherza moczowego oraz nerek.

  • haande

    Oceniono 20 razy 14

    Polskie żytnie pieczywo zawiera błonnik , witaminy z grupy B , jest zdrowe i zastępowanie go jakimiś styropianowymi wafelkami uważam za szkodliwe.To tak samo jakby surówkę z kiszonej kapusty zastąpić potrawką z grzybów mung

  • danielpiskorski

    Oceniono 12 razy 6

    Moja babcia jadła chleb, ziemniaki i smalec-żyła 90 lat, mój dziadek jadł chleb, ziemniaki i smalec i żył 92 lata. I nikt nie chciał na nikim żerować wciskając mu kit,.... tzn. ryż.

  • zbirone

    Oceniono 14 razy 6

    Mówić ludziom, że ten kupowany przez nich syf zwany potocznie "pieczywem" jest szkodliwy, do tego ma wyższy indeks glikemiczny niż sam cukier... to jak mówić ludziom we wczesnym średniowieczu że ziemia nie jest płaska... od razu nerwowe niedowierzanie.

  • ulubione669

    Oceniono 5 razy 5

    Ciekawe skąd pochodzi ryż... A-tak z Chin ! :D

  • mikstu

    Oceniono 3 razy 3

    danielpiskorski napisał:
    "Moja babcia jadła chleb, ziemniaki i smalec-żyła 90 lat, mój dziadek jadł chleb, ziemniaki i smalec i żył 92 lata. I nikt nie chciał na nikim żerować wciskając mu kit,.... tzn. ryż. "

    Tak! Tyle tylko, że babcia i dziadek byli z tzw. "przedwojennego chowu", w którym osobniki słabsze umierały już we wczesnym dzieciństwie - i nie było zmiłuj się, niestety!
    Ostawały sie tylko te najbardziej odporne. Dlatego też dożywały późnych lat bez stosowania jakichś ekstra diet oraz innych cudów.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX