Bez chleba?

Choć na początku trudno to sobie wyobrazić, jest możliwe. Można go zastąpić na przykład waflami zprażonego ryżu. Ich mało wyrazisty smak warto podkreślić, podając intensywne w smaku dodatki. Na przykład pastę z ciecierzycy z przyprawami.

Czerwony hummus na krakersach ryżowych

1/2 szklanki białego sezamu, uprażonego

 

1/3 szklanki oliwy

 

sok z cytryny

 

sól

 

pieprz

 

łyżeczka kuminu

 

puszka cieciorki

 

ząbek czosnku

 

papryka pokrojona w kostkę, usmażona

 

1/3 szklanki wody

 

krążki ryżowe

 

liście sałaty

Najpierw przygotowujemy pastę tahin: uprażone nasiona sezamu mielemy w blenderze, nadal miksując, dolewamy oliwę. Dodajemy resztę składników: czosnek, cieciorkę, paprykę smażoną, przyprawy i miksujemy na gładką masę. Jeśli hummus jest za gęsty, dodajemy odrobinę wody lub oliwy. Gotową pastę rozsmarowujemy na krążkach ryżowych, przekładamy sałatą. Sezam można najpierw zemleć w młynku do kawy.

Rada: Domowy hummus można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 dni.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.