Podkręcona pomidorowa

Kto nie lubi pomidorowej? To wyjątkowa zupa - nęci zapachem, kusi intensywnym kolorem, uwodzi smakiem. Czasem warto jednak poeksperymentować - coś dodać, coś ująć. Tym razem dodajemy do pomidorowej odrobinę kokosa, a tym samym szczyptę egzotyki.
Zupa pomidorowa z kokosową nutą

2 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
2 puszki pomidorów
marchewka
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki cynamonu

W garnku smażymy cebule pokrojone w piórka wraz z czosnkiem i drobno pokrojoną marchewką. Kiedy będą miękkie, wrzucamy do garnka pomidory. Można dolać trochę wody. Gotujemy około 15 minut. Dosypujemy wiórki kokosowe, gotujemy kolejne 10 minut. Wsypujemy cynamon. Całość miksujemy na krem. Wlewamy zupę do talerzy, skrapiamy oliwą, posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smak zupy można dodatkowo urozmaicić, posypując ją ziarnami czarnuszki, sezamu lub siemienia.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie Black Red White Paris waza THK-052623 Zdjęcie LUBIANA SONIA Waza 2.7 L 2947 Zdjęcie Waza 3l 118125
Black Red White Paris waza ... LUBIANA SONIA Waza 2.7 L 2947 Waza 3l 118125
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (1)
Podkręcona pomidorowa
Zaloguj się
  • Dorota Kepner

    0

    Kiedyś robiłam na pomidorówkę sama przecier pomidorowy z pomidorów ze szklarni od dziadka, ale te czasy minęły i to już nie to samo. Teraz wykorzystuję gotowe przeciery pomidorowe, a moim ulubionym jest Primo Gusto, zawsze pyszny i czuć, że robiony z dobrej jakości pomidorów.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX