Placek dyniowy

Sezon na dynię otwieramy tym razem nie tradycyjnie zupą, a ciastem z wykwintnymi dodatkami.
Składniki:
4 jajka
200 g cukru trzcinowego
6 łyżek oliwy extra virgin
250 g upieczonej dyni
150 g mąki
50 g kaszy manny
6 suszonych fig
2 łyżki orzeszków piniowych
3 łyżki syropu klonowego

Krok 1

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy z oliwą i rozgniecioną widelcem upieczoną dynią.

Krok 2

Dodajemy mąkę, kaszę mannę i dalej miksujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.

Krok 3

Ciasto wlewamy do wysmarowanej oliwą formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu układamy połówki fig i posypujemy orzeszkami. Pieczemy 40 minut, polewamy ciasto syropem klonowym, zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy 5 minut, aby syrop się skarmelizował. Studzimy ciasto. Można podać je ze śmietaną, jogurtem greckim albo lodami waniliowymi.

Zdjęcie Euromat Rękawice kuchenne Barbecue F0837B Zdjęcie Euromat Rękawice Kuchenne Z Magnesem Zdjęcie Ladelle WHIP IT Rękawice Kuchenne 2 Szt. 40954
Euromat Rękawice kuchenne B... Euromat Rękawice Kuchenne Z... Ladelle WHIP IT Rękawice Ku...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE