Carpaccio z buraków

Buraki, podobnie jak szpinak, cieszą się raczej złą sławą. A to za sprawą szkolnych stołówek z minionej epoki. Tymczasem i jedno, i drugie warzywo, oprócz wartości odżywczych, ma niezaprzeczalne walory smakowe. Trzeba je po prostu umiejętnie wydobyć.
Carpaccio z buraków

1/2 kg buraków
kostka tofu (opcjonalnie)
garść uprażonych migdałów lub orzechów

Zalewa:
6 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki oliwy
6 ząbków czosnku
sok z 2 cytryn
sól
pieprz

Buraki szorujemy (nie obieramy). Odcinamy końcówki. Kroimy na cienkie plasterki. Przygotowujemy zalewę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Połową dressingu zalewamy plastry buraków, zostawiamy je na godzinę, aby się macerowały. Następnie układamy buraki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170°C przez 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu zalewamy drugą połową dressingu. Osączone z nadmiaru płynu plastry układamy na półmisku na zakładkę, posypujemy pokrojonym w drobną kostkę tofu i drobno posiekanymi migdałami lub orzechami.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie AMBITION KOMPLET NOŻY PURE LINE Z OSTRZAŁKĄ 20358 Zdjęcie Gerlach komplet noży 5 szt 991A Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO
AMBITION KOMPLET NOŻY PURE ... Gerlach komplet noży 5 szt ... Gerpol Komplet noży SAKO
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE