Co na lunch?

Pożywna sałatka sprawdza się w pracy jako przekąska dużo lepiej niż drożdżówka czy słodki batonik.
Sałatka z komosą ryżową

0,5 kg komosy ryżowej (quinoi)
opakowanie szpinaku baby
zielony groszek
sok z cytryny
ziarna sezamu
250 g małych kulek mozzarelli
pestki z owocu granatu
pokrojone gotowane kasztany
ćwiartka cytryny lub limonki

Komosę ryżową płuczemy na gęstym sicie. Osączamy. Zalewamy wrzątkiem (w proporcji 1:1,5), dodajemy sól, oliwę i gałązki rozmarynu. Gotujemy 10 minut, następnie zestawiamy z ognia i przykrywamy. Zostawiamy na kolejne 10 minut. Listki szpinaku baby myjemy, osuszamy, a następnie blanszujemy na patelni z oliwą, zielonym groszkiem i sokiem z cytryny. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Komosę mieszamy z blanszowanym szpinakiem i groszkiem. Doprawiamy. Posypujemy prażonym sezamem. Dekorujemy połówkami kasztanów i ćwiartkami cytryny lub limonki.

Komosa ryżowa jest źródłem wysokowartościowego białko, które zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy.

Zdjęcie Alessi Salaterka Programma 8 Zdjęcie LUMINARC SALATERKA ARCADE 23 CM Zdjęcie Salaterka - stalowa, śr.65 mm
Alessi Salaterka Programma 8 LUMINARC SALATERKA ARCADE 2... Salaterka - stalowa, śr.65 mm
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE