Śliwka w czekoladzie

Śliwka i czekolada współgrają ze sobą wspaniale. Jeśli jeszcze w tle zabrzmi nuta mięty, stworzymy trio doskonałe.
Składniki:
500 ml śmietany 18%
200 g czekoladek miętowych After Eight
8 śliwek
3 łyżki cukru trzcinowego
4 gałązki tymianku
łyżka żelatyny

Krok 1

Śmietanę wraz z pokruszonymi czekoladkami podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa.

Krok 2

Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy w ósemki i smażymy na patelni, dolewając trochę wody, jeśli masa jest zbyt sucha. Dodajemy cukier, posiekany tymianek i dusimy, aż powstanie syrop, a owoce zmiękną.

Krok 3

Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy do masy śmietanowo-czekoladowej, mieszamy. Krem przelewamy do czterech kokilek, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce co najmniej przez 3 godziny. Podajemy ze śliwkami w syropie.

Więcej o:
Komentarze (2)
Śliwka w czekoladzie
Zaloguj się
  • ted28

    Oceniono 1 raz 1

    Rzeczywiście śliwki z czekoladą doskonale współgrają. Jestem od lat pożeraczem tego produktu. Przepis ciekawy choc go nie wypróbowałem. niestety wolę kupic niż zrobić. Odkryłem natomiast w sklepach nowe śliwkiw czekoladzie o kilku ciekawych smakach np w czekoladzi z chili, w czekoaldzie z kawą i kardamonem, z cynamomem a także z imbirem. Sliwki nazywają sie Violetki, oblewane są grubą warstwą prawdziwej czekoladą i smakują naprawdę wyśmienicie. Mnie szczególnie do gustu przypadły Violetki Coffe&Cardamon. Wcześniej nigdy nie pomyślałbym o śiwce w czekoladzie z dodatkiem kawy a efekt jest smakowity. Jak widać zestawienie śliwka + czekolada może być z powodzeniem uzupełniana o inne smaki i pole dla eksperymentów jest naprawdę szerokie. Myśle że jest to także szansa na polski produkt narodowy w branży słodyczy.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX