Składniki:
500 ml śmietany 18%
200 g czekoladek miętowych After Eight
8 śliwek
3 łyżki cukru trzcinowego
4 gałązki tymianku
łyżka żelatyny
Śmietanę wraz z pokruszonymi czekoladkami podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy w ósemki i smażymy na patelni, dolewając trochę wody, jeśli masa jest zbyt sucha. Dodajemy cukier, posiekany tymianek i dusimy, aż powstanie syrop, a owoce zmiękną.
Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy do masy śmietanowo-czekoladowej, mieszamy. Krem przelewamy do czterech kokilek, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce co najmniej przez 3 godziny. Podajemy ze śliwkami w syropie.