Śliwka w czekoladzie

Śliwka i czekolada współgrają ze sobą wspaniale. Jeśli jeszcze w tle zabrzmi nuta mięty, stworzymy trio doskonałe.

Składniki:

 

500 ml śmietany 18%

 

200 g czekoladek miętowych After Eight

 

8 śliwek

 

3 łyżki cukru trzcinowego

 

4 gałązki tymianku

 

łyżka żelatyny

Krok 1

Śmietanę wraz z pokruszonymi czekoladkami podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa.

Krok 2

Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy w ósemki i smażymy na patelni, dolewając trochę wody, jeśli masa jest zbyt sucha. Dodajemy cukier, posiekany tymianek i dusimy, aż powstanie syrop, a owoce zmiękną.

Krok 3

Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy do masy śmietanowo-czekoladowej, mieszamy. Krem przelewamy do czterech kokilek, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce co najmniej przez 3 godziny. Podajemy ze śliwkami w syropie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.