Kulki z soczewicy

Czerwona soczewica ma wiele zalet, w tym jedną bardzo praktyczną: w przeciwieństwie do innych strączkowych nie trzeba jej moczyć. Dzięki temu można z niej szybko przygotować pyszne dania. Poza tym doskonale łączy się zwieloma przyprawami - za każdym razem może smakować inaczej.
Kulki z soczewicy

Składniki:
150 g sezamu
50 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
ząbek czosnku
płaska łyżka pasty miso
szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
sól
pieprz
szczypta kurkumy
sok z połowy cytryny

Ziarna sezamu, słonecznika i dyni moczymy w ciepłej wodzie co najmniej godzinę (można całą noc). Wszystkie pozostałe składniki wraz z ziarnami blendujemy na gładką masę. Dosypujemy natkę pietruszki. Z powstałej pasty formujemy kuleczki i podsmażamy z dwóch stron na rumiano na patelni teflonowej lub ceramicznej bez tłuszczu. Można je też upiec w piekarniku na rumiano w 170°C.

Masę z soczewicy i ziaren z przyprawami możemy również użyć jako pasty do pieczywa lub farszu do pieczonych warzyw.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie Blender Clatronic SM 3577 Zdjęcie Blender Bugatti Eva EVACR Zdjęcie BLENDER HENDI
Blender Clatronic SM 3577 Blender Bugatti Eva EVACR BLENDER HENDI
Porównaj ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o: