Kluski śląskie

Potrawa znana z dzieciństwa. Teraz trochę zapomniana. Jeśli nie uda się namówić babci, spróbujmy zrobić ją sami.
Składniki:
ok. 1,30 kg ziemniaków (tzw. sypkich, odmiany: aster, bryza, gracja)
350-400 g mąki ziemniaczanej
ewentualnie jajko
sól

Krok 1

Obieramy ziemniaki, płuczemy pod zimną wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Ugotowane gorące ziemniaki rozcieramy na gładką masę, najlepiej przecisnąć je przez praskę. Przekładamy do salaterki i lekko uklepujemy.

Krok 2

Dzielimy masę nożem na 4 części. Wyjmujemy ćwiartkę, a jej miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Ten tradycyjny sposób odmierzania mąki ziemniaczanej do klusek gwarantuje, że będzie jej akurat tyle, ile trzeba. Przekładamy ziemniaki z mąką do większej miski, dorzucamy wyjętą ćwiartkę ziemniaków, ewentualnie żółtko i zagniatamy ciasto. Jeśli lepi się do rąk, wgniatamy w nie jeszcze troszkę mąki ziemniaczanej.

Krok 3

Odrywamy z ciasta po kawałeczku i toczymy w zwilżonych dłoniach małe kulki. Układamy je w rzędach na desce oprószonej mąką ziemniaczaną. Lekko spłaszczamy kulki, a potem w każdej robimy dołek, mniej więcej do połowy jej grubości. Dzięki temu kluski nabiorą apetycznego wyglądu, a po za tym na talerzu będzie w nie spływał sos. Kluski gotujemy partiami, odcedzamy 2-3 minuty po tym, jak wypłyną.

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Green 8el Zdjęcie Komplet garnków Fissler Snack Set 831603 Zdjęcie Silesia Komplet Garnków Emaliowanych Szara Róża 10 El. 205002678
Altom Valdinox Modern. Komp... Komplet garnków Fissler Sna... Silesia Komplet Garnków Ema...
Sprawdź ceny » Porównaj ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o: