Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną

13.11.2013 12:18
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną

Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną (Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta)

Grzyby, suszone pomidory, smażona cebula to dodatki, dzięki którym potrawy zyskują wyjątkowy smak. Piąty smak - umami, którego często brakuje osobom przechodzącym na dietę bezmięsną. Okazuje się, że nie tak trudno go uzyskać.
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną i musem z awokado i chilli

Składniki:
2 średnie bakłażany
2 łyżki oliwy do podsmażania
sól, pieprz i chilli
garść suszonych grzybów
2 cebule
1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
2 ząbki czosnku
2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
sok z 1 cytryny
dojrzałe awokado
2 łyżki szczypiorku
bezglutenowy sos chilli (opcjonalnie)

Bakłażany kroimy w cienkie plastry. Smarujemy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i chilli. Smażymy na rumiano z obu stron na patelni grillowej. Grzyby gotujemy w małej ilości wody. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy. Grzyby, pomidory suszone, cebulę, czosnek, sos sojowy, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz i chilli miksujemy z kaszą jaglaną. Plastry bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy je masą jaglaną, przykrywamy plastrami bakłażana.

Pieczemy w 170°C około 40 minut. Awokado przekrawamy na pół. Wbijamy nóż w pestkę, obracamy i wyjmujemy. Wyjmujemy miąższ awokado, tak aby nie uszkodzić skórki. Przekładamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz, chilli, sok z 1/2 cytryny i szczypiorek. Ugniatamy masę widelcem. Przekładamy do "miseczki" ze skórki awokado. Zapiekankę podajemy z musem z awokado i sosem chilli.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie SIMAX Naczynie żaroodporne 1.5 L Zdjęcie Tadar Naczynie żaroodporne okrągłe z pokrywą 71071 Zdjęcie THK Podłużne naczynie żaroodporne szklane dł.28 OPT4525
SIMAX Naczynie żaroodporne ... Tadar Naczynie żaroodporne ... THK Podłużne naczynie żaroo...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Skomentuj:
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX