Kartoflanka z zacierkami

Tradycyjna, gęsta, pożywna zupa - w sam raz na nadchodzące chłody.
Składniki:
porcja włoszczyzny (bez kapusty)
2 cebule
łyżka oleju lub sklarowanego masła
6 szklanek (1 i 1/2 l) bulionu wołowego lub drobiowego
1 kg ziemniaków
ziele angielskie
liść laurowy
2-4 plasterki imbiru
2 kapelusze suszonych maślaków lub podgrzybków
łyżka masła
posiekana zielenina (koperek, natka pietruszki, lubczyk)
pieprz, sól

Zacierki:
100-150 g mąki
jajko
szczypta soli

Krok 1

Obieramy i kroimy warzywa. Podsmażamy je chwilę na maśle z drobno pokrojona cebulką. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem (5-6 szklanek). Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki. Wrzucamy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i 2-3 plasterki obranego imbiru, który wzmocni rozgrzewające własności zupy. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.

Krok 2

Przygotowujemy zacierki. Wsypujemy mąkę ze szczyptą soli do miski, wbijamy jajko, zagniatamy ciasto. Powinno być dość twarde. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach na ściereczkę oprószoną mąką lub odrywamy po odrobince ciasta i w palcach toczymy malutkie kluseczki.

Krok 3

Wyjmujemy z zupy część ziemniaków i włoszczyzny i miksujemy, a następnie wlewamy z powrotem do zupy. Dzięki temu będzie bardziej zawiesista. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wrzącej zupy wrzucamy kluseczki i gotujemy około 3 minut.



Więcej o:
Komentarze (9)
Kartoflanka z zacierkami
Zaloguj się
  • harwas

    Oceniono 10 razy 6

    Kurtka, zacierki to raczej bez jajka....

  • magwol2

    Oceniono 3 razy 3

    Przepis znajomy, tylko dlaczego na zdjęciu w klarownym wywarze pływają surowe ziemniaki?
    Nawet przed zmiksowaniem kartoflanka tak nie wyglądam, skrobia z ziemniaków zaciąga zupę.
    A poza tym tam są już kluski, chyba klusek nie miksujemy?

    Oj, ktoś pojechał za daleko z tym stylizowaniem jedzenia.

  • karinkamisia

    0

    Ugotowałam i smakowało całej rodzinie. Do przygotowania wykorzystałam bulion drobiowy od Krakusa, bo nie miałam akurat gotowego w domu i wyszło bardzo smacznie. Bulion jest bez konserwantów oraz glutaminianu sodu dlatego nie trzeba się bać chemii w składzie. Jedna buteleczka starczyła akurat na przygotowanie tej zupy.

  • josef.maier1

    Oceniono 64 razy -56

    Kiedy cywilizowana Europa obudzi sie i zobaczy jaka polska holote wpuscila na salony zupa z brukwi bedzie luksusem dla polakow!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX