Kartoflanka z zacierkami

Tradycyjna, gęsta, pożywna zupa - w sam raz na nadchodzące chłody.

Składniki:

 

porcja włoszczyzny (bez kapusty)

 

2 cebule

 

łyżka oleju lub sklarowanego masła

 

6 szklanek (1 i 1/2 l) bulionu wołowego lub drobiowego

 

1 kg ziemniaków

 

ziele angielskie

 

liść laurowy

 

2-4 plasterki imbiru

 

2 kapelusze suszonych maślaków lub podgrzybków

 

łyżka masła

 

posiekana zielenina (koperek, natka pietruszki, lubczyk)

 

pieprz, sól

Zacierki:

 

100-150 g mąki

 

jajko

 

szczypta soli

Krok 1

Obieramy i kroimy warzywa. Podsmażamy je chwilę na maśle z drobno pokrojona cebulką. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem (5-6 szklanek). Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki. Wrzucamy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i 2-3 plasterki obranego imbiru, który wzmocni rozgrzewające własności zupy. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.

Krok 2

Przygotowujemy zacierki. Wsypujemy mąkę ze szczyptą soli do miski, wbijamy jajko, zagniatamy ciasto. Powinno być dość twarde. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach na ściereczkę oprószoną mąką lub odrywamy po odrobince ciasta i w palcach toczymy malutkie kluseczki.

Krok 3

Wyjmujemy z zupy część ziemniaków i włoszczyzny i miksujemy, a następnie wlewamy z powrotem do zupy. Dzięki temu będzie bardziej zawiesista. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wrzącej zupy wrzucamy kluseczki i gotujemy około 3 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA