Ciasto Niebo

Skoro to pyszne ciasto tak jest nazywane, to grzechem byłoby go nie spróbować.

Składniki:

 

Ciasto:

 

300 g mąki

 

łyżeczka proszku do pieczenia

 

pół szklanki cukru pudru

 

200 g masła

 

3 żółtka

 

4 krople aromatu waniliowego

Masa jabłkowa:

 

750 g kwaśnych jabłek

 

2 łyżeczki soku cytrynowego

 

350 g cukru

 

łyżka cynamonu

Krem orzechowy:

 

250 g mielonych orzechów

 

szklanka mleka

 

250 g masła

 

200 g cukru pudru

Polewa:

 

7 łyżeczek cukru

 

7 łyżeczek wody

 

ćwierć kostki masła

 

2-3 łyżki kakao

 

kilka orzechów włoskich

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zimne masło siekamy z mąką. Dodajemy żółtka, aromat waniliowy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do zamrażalnika. Obrane jabłka ścieramy na tarce. Dusimy lub prażymy w piekarniku. Skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier (do smaku) szczyptę cynamonu, dusimy.

Krok 2

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na placki o grubości 0,5 cm, oprószamy mąką. Jeden placek przenosimy na wałku do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy 30 minut. W ten sam sposób przygotowujemy i pieczemy drugi placek.

Krok 3

Orzechy zalewamy szklanką gorącego mleka. Mączka orzechowa ma wchłonąć mleko. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami masę orzechową i ucieramy, aż powstanie krem.

Krok 4

Upieczone placki wykładamy na blat. Na jednym rozsmarowujemy masę z jabłek. Przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy. Na wierzchu rozsmarowujemy krem orzechowy. Przygotowujemy polewę. Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy masło i kakao, znów zagotowujemy. Ciasto smarujemy polewą i dekorujemy orzechami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.