Wytrawny smak mięsa i słodycz suszonych owoców i miodu to wykwintne połączenie. W sam raz na elegancki obiad.
REKLAMA
Fot. Jacek Ura
Otwórz galerię (4)
REKLAMA
Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 250 g suszonych fig sól 2 kawałki kory cynamonu 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 2 małe papryczki chilli 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3/4 szklanki miodu 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Krok 1
Przez środek schabu wydrążamy otwór (ale nie na wylot).
Krok 2
Mięso faszerujemy figami. Solimy, odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 3
Dodajemy miód, przez chwilę go odparowujemy. Wkładamy schab i obsmażamy. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.