Wykwintna pieczeń z indyka

Amerykanie świętuja z nim Dzień Dziękczynienia. My możemy przywitać z nim nowy rok.
Składniki:
2 filety z piersi indyka
600 g wędzonego boczku w plasterkach

Na marynatę:
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1/4 szklanki oliwy
3-4 łyżeczki soku z limonki
po 2 łyżki sosu chilli i Worcestershire
2 liście laurowe
łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól

Na sos:
2-3 papryczki chilli
6 ząbków czosnku
cebula
800 g jabłek
2 banany
oliwa
250 g łuskanych orzechów laskowych
100 g suszonych śliwek bez pestek
po 6 goździków i ziaren ziela angielskiego
po 1/2 łyżeczki nasion kolendry, anyżu i kuminu
kora cynamonu
pieprz i sól
2 tortille
2 łyżki octu jabłkowego
2 l bulionu

Krok 1

Umyte mięso wkładamy do miski. Ząbki czosnku, grubo siekamy i wrzucamy do miski blendera. Ziarna pieprzu grubo mielemy i wsypujemy do czosnku. Dolewamy oliwę, sok z limonki, sosy chilli i Worcestershire. Dorzucamy kruszone listki laurowe, tymianek i natkę pietruszki. Składniki marynaty krótko miksujemy. Powstałą pastą nacieramy kawałki piersi z indyka. Zawijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

Krok 2

Papryczki chilli siekamy, czosnek kroimy w plastry, a cebulę w piórka - wkładamy do osobnych miseczek. Jabłka i banany obieramy i kroimy w plastry. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy czosnek 2 minuty, wyjmujemy, osączamy i przekładamy do miski. Na pozostałym tłuszczu obsmażamy najpierw orzechy laskowe, następnie owoce i cebulę. Każdą partię składników po smażeniu osączamy i przekładamy do miski. Na końcu smażymy papryczki chilli i śliwki suszone. Rozgrzewamy olej w rondlu, wsypujemy przyprawy i, mieszając, smażymy 2 minuty. Zawartość miski wrzucamy do rondla. Dodajemy tortille, wlewamy pół bulionu, ugniatamy, przykrywamy i odstawiamy.

Krok 3

Filety z indyka odwijamy z folii i, nie usuwając marynaty, solimy i każdy owijamy na zakładkę plasterkami boczku. Układamy w natłuszczonej brytfannie, przykrywamy, wstawiamy do lodówki. Z sosu w rondlu wyjmujemy cynamon, a pozostałe składniki miksujemy, dolewając bulion. Podgrzewamy, aż się zagotuje. Zmniejszamy płomień, dusimy półtorej godziny, mieszamy co jakiś czas. W miarę potrzeby dolewamy bulionem. Brytfannę z mięsem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy 25 minut. Zmniejszamy temp. do 160°C i pieczemy kolejne 35 minut. Pozostawiamy na 15 minut w wyłączonym piekarniku. W tym czasie przyprawiamy sos octem jabłkowym, solą i gotujemy. Kroimy indyka w plastry, układamy na półmisku i polewamy sosem. Resztę sosu podajemy w sosjerce.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Home& You Komplet Noży Acero 23457-SRE-NÓŻ Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
Gerpol Komplet noży ELEGANCE Home& You Komplet Noży ... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (6)
Wykwintna pieczeń z indyka
Zaloguj się
  • saucerman

    Oceniono 20 razy 20

    indyk na codzinen w usa to normalka

  • jochweta

    Oceniono 13 razy 13

    moja babcia robiła pyszną pieczeń z udźca indyka, niestety byłam za mała, żeby poznać tajemnice Jej kuchni i przepis przepadł.
    pamiętam tylko, jak z dziadkiem poszliśmy na targ po indyka, miał być świeży, więc dziadzio kupił żywego i potem prowadziliśmy go do domu na sznurku przez centrum miasteczka, to musiał być widok...

  • kasiu_la80

    Oceniono 2 razy 0

    ekodrob.wordpress.com/

  • kasiu_la80

    Oceniono 2 razy 0

    Jak indyk to tylko zdrowy, bez chemii. No i świeży. Polecam ekodrob. wordpress. com/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX