Wykwintna pieczeń z indyka

Amerykanie świętuja z nim Dzień Dziękczynienia. My możemy przywitać z nim nowy rok.

Składniki:

 

2 filety z piersi indyka

 

600 g wędzonego boczku w plasterkach

Na marynatę:

 

3 ząbki czosnku

 

1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

 

1/4 szklanki oliwy

 

3-4 łyżeczki soku z limonki

 

po 2 łyżki sosu chilli i Worcestershire

 

2 liście laurowe

 

łyżeczka suszonego tymianku

 

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

sól

Na sos:

 

2-3 papryczki chilli

 

6 ząbków czosnku

 

cebula

 

800 g jabłek

 

2 banany

 

oliwa

 

250 g łuskanych orzechów laskowych

 

100 g suszonych śliwek bez pestek

 

po 6 goździków i ziaren ziela angielskiego

 

po 1/2 łyżeczki nasion kolendry, anyżu i kuminu

 

kora cynamonu

 

pieprz i sól

 

2 tortille

 

2 łyżki octu jabłkowego

 

2 l bulionu

Krok 1

Umyte mięso wkładamy do miski. Ząbki czosnku, grubo siekamy i wrzucamy do miski blendera. Ziarna pieprzu grubo mielemy i wsypujemy do czosnku. Dolewamy oliwę, sok z limonki, sosy chilli i Worcestershire. Dorzucamy kruszone listki laurowe, tymianek i natkę pietruszki. Składniki marynaty krótko miksujemy. Powstałą pastą nacieramy kawałki piersi z indyka. Zawijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

Krok 2

Papryczki chilli siekamy, czosnek kroimy w plastry, a cebulę w piórka - wkładamy do osobnych miseczek. Jabłka i banany obieramy i kroimy w plastry. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy czosnek 2 minuty, wyjmujemy, osączamy i przekładamy do miski. Na pozostałym tłuszczu obsmażamy najpierw orzechy laskowe, następnie owoce i cebulę. Każdą partię składników po smażeniu osączamy i przekładamy do miski. Na końcu smażymy papryczki chilli i śliwki suszone. Rozgrzewamy olej w rondlu, wsypujemy przyprawy i, mieszając, smażymy 2 minuty. Zawartość miski wrzucamy do rondla. Dodajemy tortille, wlewamy pół bulionu, ugniatamy, przykrywamy i odstawiamy.

Krok 3

Filety z indyka odwijamy z folii i, nie usuwając marynaty, solimy i każdy owijamy na zakładkę plasterkami boczku. Układamy w natłuszczonej brytfannie, przykrywamy, wstawiamy do lodówki. Z sosu w rondlu wyjmujemy cynamon, a pozostałe składniki miksujemy, dolewając bulion. Podgrzewamy, aż się zagotuje. Zmniejszamy płomień, dusimy półtorej godziny, mieszamy co jakiś czas. W miarę potrzeby dolewamy bulionem. Brytfannę z mięsem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy 25 minut. Zmniejszamy temp. do 160°C i pieczemy kolejne 35 minut. Pozostawiamy na 15 minut w wyłączonym piekarniku. W tym czasie przyprawiamy sos octem jabłkowym, solą i gotujemy. Kroimy indyka w plastry, układamy na półmisku i polewamy sosem. Resztę sosu podajemy w sosjerce.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.