Hummus tandoori

Kolorowe i wonne przyprawy kuchni indyjskiej nadają potrawom szczególny smak. Hummus z ich dodatkiem zyskuje nowe nuty.
Składniki:
300 g ciecierzycy z puszki
łyżka pasty sezamowej tahini
sok z 1 cytryny
50 ml wody
8 łyżek oliwy
łyżka przyprawy tandoori masala
sól, pieprz
owoc granatu

Oraz:
po kilka jabłek, marchewek i łodyg selera naciowego do maczania w hummusie

Krok 1

Cieciorkę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Krok 2

Miksujemy na gładką pastę wraz z tahini, sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i przyprawą tandoori masala. Solimy, pieprzymy, ponownie miksujemy, przekładamy do miseczki.

Krok 3

Posypujemy pestkami granatu. Podajemy z umytymi i pokrojonymi jabłkami, marchewką i selerem naciowym, które maczamy w hummusie. Uwaga: hummus można też posypać listkami kolendry.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (6)
Hummus tandoori
Zaloguj się
  • inna_bajka

    Oceniono 4 razy 0

    Ja też preferuję zalewę z puszki zamiast wody ;)

  • klm747

    Oceniono 6 razy 0

    po jaką cholerę dodawać do humusu wody??
    jak komuś się wydaje za gesty, to nie lepiej trochę zalewy z puszki?

  • brzoza6711

    Oceniono 1 raz -1

    Naprawdę nie trzeba tak kombinować,żeby zrobić szybko dobry hummus - najsmaczniejszy.com.pl/przepisy/hummus-potwornie-prosta-i-potwornie-smaczna-letnia-przystawka/ , a zwłaszcza nie trzeba wyślwietlac p***** reklamy,która bannerem zjeżdża i zasłania ci sens przepisu

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX