Wrap w nori

Ta wariacja na temat sushi w zestawieniu z klasycznym wrapem wypada zadziwiająco korzystnie. Potrawa dla miłośników kulinarnych eksperymentów i azjatyckich smaków.
Wrap w glonie z pieczonym łososiem

150 g świeżego filetu z łososia
cytryna
świeży rozmaryn
sól, pieprz
dwa płaty nori
roszponka
biała rzodkiew
marchewka
prażony czarny i biały sezam
marynowany imbir
serek śmietankowy

Marynujemy łososia w cytrynie z rozmarynem, solą i pieprzem. Zawijamy w folię i pieczemy ok. 25 minut w 180°C. Rozkładamy płaty nori szorstką stroną do góry. Cały płat wykładamy roszponką, rzodkwią, marchewką pokrojoną w słupki, posypujemy sezamem. Pozostałe składniki, czyli łososia, imbir, serek, układamy w gruby pasek wzdłuż nori, a następnie mocno zwijamy.

Więcej o: