Klopsy orientalne krok po kroku

Dodatki sprawią, że zwykłe klopsy zamienią się w wyrafinowane danie kuchni azjatyckiej.

Składniki:

400 g mielonej wieprzowiny
kawałek imbiru
5-6 pieczarek
2 papryczki chilli
sól
pieprz
łyżka sosu ostrygowego
3 łyżki pasty miso
250 g chińskiego makaronu jajecznego
pęczek kolendry

 

Krok 1


Mięso mieszamy z posiekanym imbirem, drobno pokrojonymi pieczarkami i jedną posiekaną papryczką chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw). Doprawiamy solą, pieprzem i sosem ostrygowym.

 

Krok 2

 

Formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm. Zagotowujemy w garnku 2 litry wody, dodajemy pastę miso. Kiedy się rozpuści, gotujemy klopsiki we wrzątku przez 7 minut.

 

Krok 3

 

Dorzucamy do garnka makaron i gotujemy razem z klopsikami jeszcze 8 minut. Makaron z klopsikami przekładamy do miseczek, zalewamy wywarem, w którym się gotowały. Posypujemy listkami kolendry i drugą posiekaną papryczką chilli.

Więcej o: