Wege pierogi

Absolutny hit! Pierogi, które wyśmienicie smakują ugotowane, upieczone i odsmażone. A na dodatek dobrze znoszą mrożenie. Warto zrobić ich więcej i przechować w zamrażalniku na czas, kiedy po świętach nie będzie już ani śladu.
Wege pierogi

Farsz:
łyżeczka kurkumy
łyżeczka pieprzu
łyżeczka czosnku w proszku
4 cebule
4 ząbki czosnku
kilka ugotowanych grzybów suszonych
1/2 kg kapusty kiszonej
2 szklanki wywaru z grzybów
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki oleju sezamowego

Na rozgrzanej oliwie smażymy przyprawy, posiekane cebule, czosnek i grzyby. Dodajemy kapustę drobno pokrojoną i wywar. Mieszamy i dusimy, aż do odparowania płynu. Połowę kapusty miksujemy z kaszą jaglaną, dolewając olej sezamowy. Łączymy z drugą połową. Doprawiamy. Studzimy.

Ciasto:
2 szklanki mąki z cieciorki
szklanka mąki bezglutenowej
2 łyżki roślinnej margaryny (ja użyłam Alsan)
sól do smaku

Do mąki wrzucamy margarynę, wgniatamy je w mąkę. Wyrabiamy ciasto na gładkie i lśniące. Odstawiamy na godzinę w misce przykrytej ściereczką. Rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy małą łyżeczkę nadzienia, sklejamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie, wyjmujemy, jak wypłyną na wierzch.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie Pierogi, kluski i knedle Zdjęcie Fackelmann Foremka do pierogów 15249 3szt Zdjęcie Torba na zakupy I LOVE PIEROGI
Pierogi, kluski i knedle Fackelmann Foremka do piero... Torba na zakupy I LOVE PIEROGI
Porównaj ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o: