Pasztet z buraków z sosem chrzanowym

Tradycyjnego pasztetu na wigilię nie podamy. Ten jednak, przygotowany z buraków, jest nie tylko postny, ale również wyjątkowo pyszny. Można go bez skrupułów, za to z wielką przyjemnością, zjeść w czasie uroczystej wieczerzy.

Pasztet z buraków

4-5 buraków

 

szklanka migdałów (ze skórką)

 

1/2 szklanki siemienia lnianego

 

1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy

 

1/2 szklanki kaparów

 

1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek

 

4 łyżki sosu sojowego

 

sok z 1 cytryny

 

1/2 szklanki usmażonej cebuli

 

szklanka wywaru warzywnego

Sos chrzanowy

3 cm chrzanu

 

szklanka namoczonych nerkowców

 

szczypta soli i pieprzu

 

2 łyżki octu jabłkowego

 

2 łyżki oleju roślinnego

Buraki pokrojone w ćwiartki pieczemy w piekarniku, aż będą miękkie. Suche migdały ze skórką mielemy na sypką masę (przypomina bułkę tartą). Odkładamy na potem. Siemię lniane mielemy na pył. Odkładamy na potem. Wszystkie składniki poza migdałami i siemieniem miksujemy. Wywar wlewamy stopniowo do masy. Następnie łączymy ją z migdałami i siemieniem. Szybko mieszamy, bo masa tężeje (gdyby była za gęsta, można dolać kilka łyżek wody). Całość wykładamy do foremki. Pieczemy w 170°C i przez 30 minut. Studzimy, a potem wkładamy na noc do lodówki.

Chrzan trzemy na tarce na drobno. Orzechy blendujemy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku. Pasztet podajemy z sosem chrzanowym.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.