Pasztet z buraków z sosem chrzanowym

Tradycyjnego pasztetu na wigilię nie podamy. Ten jednak, przygotowany z buraków, jest nie tylko postny, ale również wyjątkowo pyszny. Można go bez skrupułów, za to z wielką przyjemnością, zjeść w czasie uroczystej wieczerzy.
Pasztet z buraków

4-5 buraków
szklanka migdałów (ze skórką)
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
1/2 szklanki kaparów
1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek
4 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki usmażonej cebuli
szklanka wywaru warzywnego

Sos chrzanowy

3 cm chrzanu
szklanka namoczonych nerkowców
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju roślinnego

Buraki pokrojone w ćwiartki pieczemy w piekarniku, aż będą miękkie. Suche migdały ze skórką mielemy na sypką masę (przypomina bułkę tartą). Odkładamy na potem. Siemię lniane mielemy na pył. Odkładamy na potem. Wszystkie składniki poza migdałami i siemieniem miksujemy. Wywar wlewamy stopniowo do masy. Następnie łączymy ją z migdałami i siemieniem. Szybko mieszamy, bo masa tężeje (gdyby była za gęsta, można dolać kilka łyżek wody). Całość wykładamy do foremki. Pieczemy w 170°C i przez 30 minut. Studzimy, a potem wkładamy na noc do lodówki.

Chrzan trzemy na tarce na drobno. Orzechy blendujemy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku. Pasztet podajemy z sosem chrzanowym.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie Guardini Forma silikonowa prostokątna Juliette Zdjęcie Kaiser La Forme Plus Forma do ciasta 637280 Zdjęcie Lekue Forma na ciasto 1210720N01M033
Guardini Forma silikonowa p... Kaiser La Forme Plus Forma ... Lekue Forma na ciasto 12107...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o: