Rollsy z ogórka

Ostatki mogą mieć również wytrawny smak. Lekko chrupiący ogórek z aksamitnym nadzieniem iorzeźwiającą pestką granatu? Pycha! Aż trudno poprzestać na jednym kęsie.
Rollsy z ogórka

ogórek wężowy
2/3 szklanki moczonych przez noc migdałów bez skórki
sól
ząbek czosnku
sok z cytryny
1/2 pęczka bazylii lub kolendry
pieprz do smaku
pestki granatu (opcjonalnie)

Ogórka dobrze myjemy. Zostawiamy skórkę, obieraczką do warzyw (najlepiej taką, która przypomina strugaczkę do parmezanu) precyzyjnie obieramy, wracając w to samo miejsce, tak aby tworzyły się długie, cienkie, równe paski. Następnie paski oprószamy solą i odkładamy. Miksujemy resztę składników (poza pestkami granatu). Paski ogórka odsączamy z nadmiaru soków, przykładając do nich ręcznik papierowy. Plaster ogórka układamy prostopadle do siebie, na jego dolną część kładziemy małą łyżeczkę masy migdałowej i zwijamy w górę, tworząc rollsy. Układamy na półmisku, dekorujemy liśćmi bazylii lub kolendry i posypujemy pestkami granatu.

Pestki granatu to idealny akcent smakowy i kolorystyczny dla tej przekąski.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie Alessi Talerz deserowy Programma 8 FS10 2X2 Zdjęcie Sagaform 5016380 Zdjęcie Wasara Talerze średnie Kaku 12 szt
Alessi Talerz deserowy Prog... Sagaform 5016380 Wasara Talerze średnie Kaku...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE