Klopsiki

Maleńkie mięsne kuleczki z orzechami i mozarellą to idealny dodatek do spaghetti.
Składniki:
2 ząbki czosnku
3 czerwone cebule
olej lub oliwa do smażenia
szczypta cukru
250 g mielonej wołowiny
125 g mozzarelli
mała garść orzechów włoskich
sól
pieprz
łyżeczka sosu Worcestershire
pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki cukru
400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów w zalewie

Krok 1

Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałeczki mozzarellę i pokruszone orzechy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 1 cm.

Krok 2

Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Można wlać na patelnię odrobinę alkoholu i podpalić, aby klopsiki nabrały lekko dymnego smaku.

Krok 3

Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki. Dobrymi dodatkami będą liście sałaty i chrupiąca bagietka.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (2)
Klopsiki
Zaloguj się
  • lady_in_dark

    0

    są pyszne, właśnie skończyłam robić:) nie miałam natki ale dałam szczypiorek - też daje radę:)

  • beata-1987

    Oceniono 3 razy -3

    A ja polecam takie klopsiki :-)
    kuchniawzieleni.blogspot.com/2014/02/kottbullar-szwedzkie-klopski.html

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX