Pascha marchewkowa

Przygotowanie paschy bez sera i jajek wydawało się niemożliwe. A jednak się udało. Oto absolutnie wegańska wersja.
Pascha marchewkowa

szklanka daktyli suszonych
garstka suszonej żurawiny
szklanka wiórków kokosowych
3 drobno utarte marchewki
szklanka mleka roślinnego
wanilia
skórka pomarańczy
sok z jednej cytryny
opcjonalnie kilka łyżek rumu lub amaretto

Suszone owoce i wiórki kokosowe moczymy w wodzie około godziny. Marchewkę zalewamy mlekiem, gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Owoce i marchewkę odcedzamy, ale wodę i mleko po nich zostawiamy, w razie gdyby trzeba było nawilżyć masę. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Gdyby była za sucha, dolewamy stopniowo mleko i wodę po owocach. Nie powinna być jednak zbyt lejąca. Doprawiamy. Miseczkę wykładamy folią spożywczą, ugniatamy ciasno masę owocową, wygładzamy i chłodzimy przez noc w lodówce, aby pascha zastygła. Paschę można przechowywać w lodówce ponad tydzień.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie GUARDINI Forma okrągła 28 sm Zdjęcie INMET Tortownica, forma do pieczenia okrągła non-stick 28cm Zdjęcie Regulowana forma na tort Okrągła 15 cm - 30 cm
GUARDINI Forma okrągła 28 sm INMET Tortownica, forma do ... Regulowana forma na tort Ok...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE