Topielec krok po kroku

Tego ciasta po zagnieceniu nie odstawia się w ciepłe miejsce, tylko zatapia w zimnej wodzie. Ciasto wyrasta, napowietrzone zaabsorbowanym z wody tlenem.

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 120-130 g sklarowanego masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka pół szklanki cukru 50-70 g świeżych drożdży opakowanie cukru waniliowego szczypta soli cukier puder do posypania

Krok 1 Drożdże wsypujemy do ogrzanego kubka, ucieramy z łyżeczką cukru, rozprowadzamy letnim mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejscu, niech powoli wyrastają.

Krok 2 Mąkę przesiewamy do miski. W miseczce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli. Masło roztapiamy w rondelku - powinno być ciepłe, ale nie gorące. W kopczyku mąki robimy dołek, wlewamy jajka, masło i rozczyn drożdży. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy dłońmi, aż ciasto uzyska jednolita konsystencję.

Krok 3 Ciasto owijamy luźno w ściereczkę lub podwójną gazę, związujemy końce tkaniny. Wkładamy do dużego naczynia z zimna wodą. Ciasto powinno być całkowicie zanurzone. Z czasem wchłonie dużo tlenu z wody i wypłynie. Krok 4 Wyjmujemy ciasto, odwijamy je, osuszamy ściereczką. Przekładamy do miski i robimy w nim kilka wgłębień. Wsypujemy do miski cukier i cukier waniliowy. Zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do natłuszczonej formy (powinno wypełniać ją do 2/3 wysokości) i odstawiamy, by wyrosło. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C) Po 20 minutach zwiększamy temperaturę do 190°C i piecze my jeszcze 40-45 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA