Placek z jabłkami po szwajcarsku

Delikatny, puszysty i aromatyczny. Mocna konkurencja dla naszej szarlotki.

Składniki:
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
3 jajka
3 łyżki śmietany kremówki

Nadzienie:
5-6 winnych jabłek (antonówka, szara reneta, landsberska, golden delicious)
2 łyżki calvadosu, rumu lub brandy
łyżka soku z cytryny
garść migdałów
cukier kryształ do posypania ciasta



Krok 1
Obieramy cienko jabłka, kroimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Wrzucamy je do miski i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, i alkoholem, który nada im charakterystyczny smak.

Krok 2
Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy szczyptę soli. Gdy masa stanie się kremowa i puszysta, dodajemy jajka i ucieramy, aż składniki się połączą. Nadal ucierając, dodajemy stopniowo mąkę. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy.

Krok 3

Jabłka osączamy na sicie, a następnie układamy je na cieście na zakładkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut. Upieczone i lekko przestudzone ciasto posypujemy posiekanymi migdałami i cukrem kryształem.

Więcej o:
Komentarze (3)
Placek z jabłkami po szwajcarsku
Zaloguj się
  • kaminmal

    Oceniono 1 raz 1

    A co ze śmietaną kremówką, w spisie surowców jest a później znikła ?

  • rudzkam

    0

    Precyzja przepisu pozostawia wiele do życzenia. Oprócz wspomnianej już kremówki brakuje jeszcze temperatury pieczenia. Masakra jakaś co za fleja to przygotowywała

  • hk68

    0

    Nie będzie problemu z przygotowaniem placka.Kremówkę dodam razem z jajkami.Jestem pewny,że się uda,o czym wkrótce podzielę się na forum.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX