Biszkopt z truskawkami

Biszkoptowe ciasto przełożone delikatnym kremem rozpływa się w ustach. Subtelny smak ożywiają słodkie truskawki i odrobina mięty.

Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia

Mus z białej czekolady: 3 listki żelatyny 1/2 kg białej czekolady 16 białek 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg schłodzonej śmietanki kremówki

Syrop imbirowy: po 3/4 szklanki wody i cukru kawałek obranego korzenia imbiru (o długości 5 cm) łyżka ginu

Dekoracja: 1 kg truskawek 10 listków świeżej mięty

Krok 1 Robimy biszkopt. Jajka z cukrem pudrem ubijamy mikserem do białości. Mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewamy, aby sucha mieszanina się napowietrzyła. Dodajemy ją stopniowo do ubitych jajek, delikatnie mieszając. Masę wlewamy do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy 40 minut w 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy mus. Żelatynę namaczamy w lodowatej wodzie. Im zimniejsza woda, tym mniejsza jej ilość połączy się z żelatyną - nie zakłóci to proporcji płynów w musie. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą. Dno naczynia nie może dotykać wrzątku, gdyż czekolada może się przegrzać.

Krok 2 Białka ubijamy na pianę i utrwalamy, dodając pod koniec cukier puder (po łyżce). Dzięki temu piana dłużej zachowa sztywną konsystencję. Odciskamy żelatynę, by oddzielić wodę, i rozpuszczamy ją na bardzo małym ogniu. Rozpuszczoną żelatynę wkręcamy do płynnej czekolady i stopniowo dodajemy najpierw ubitą śmietankę, a następnie ubite białka, delikatnie mieszając. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia.

Krok 3 Robimy syrop. W rondelku gotujemy przez 5 minut wodę z cukrem i posiekanym imbirem. Studzimy, cedzimy i dodajemy gin. 2/3 truskawek kroimy w cząstki i mieszamy z posiekanymi listkami mięty.

Krok 4 Ostudzony biszkopt kroimy na 3 równe blaty, które nasączamy syropem (trochę pozostawiamy do dekoracji). Na pierwszy blat nakładamy 1/3 musu i połowę truskawek z miętą. To samo robimy z drugim blatem, kładąc go na pierwszej warstwie. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem i lekko dociskamy. Resztę musu rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Tort dekorujemy pozostałymi truskawkami przekrojonymi na pół i polewamy resztą syropu imbirowego.

Więcej o:
Copyright © Agora SA