Pizza bez glutenu (proporcje na dwie małe pizze)
Zakwas: 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki gryczanej 4 łyżki kwasu z domowych ogórków kwaszonych łyżeczka cukru brązowego szklanka ciepłej, przegotowanej wody
Mieszamy składniki w dużym słoiku (konsystencja rzadkiego ciasta naleśnikowego) lub innym szklanym naczyniu z pokrywką. Drugiego dnia do słoika z zaczynem dajemy po 1/2 powyższych składników, ale bez kwasu. Mieszamy. Trzeciego dnia dodajemy po 1/2 tego co powyżej (bez kwasu). Mieszamy. Kilka dni po rozpoczęciu procedury w zakwasie pojawiają się dziurki i bąbelki. Codziennie mieszamy zakwas i używamy tyle, ile potrzebujemy. Nigdy nie myjemy słoika i zawsze zostawiamy trochę "starego" zakwasu i uzupełniamy go, dodając składniki jak powyżej.
Ciasto: 2 szklanki zakwasu bezglutenowego 2 łyżki oliwy łyżeczka soli 1/2 szklanki wody 3 szklanki mąki bezglutenowej łyżka babki jajowatej wymieszana z 3 łyżkami wody (odstawiamy do napęcznienia na 30 minut) 2 łyżeczka suszonej cebuli łyżeczka suszonego czosnku
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie łączymy. Rozrabiamy, aż ciasto będzie klejące. Dzielimy na 2 części. Wkładamy do miski i przykrywamy folią. Odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Mokrymi dłońmi lub mokrą szpatułką sylikonową formujemy z ciasta pizze bezpośrednio na blasze. Pieczemy 10 minut w 240°C. Następnie wyjmujemy na chwilę blaszki. Smarujemy spody pizzy sosem pomidorowym i kładziemy ulubione dodatki.
Farsz: ulubione warzywa, np. zielone szparagi, szpinak, bób, pomidory kilka łyżek oliwy 2 ząbki czosnku sól pieprz
Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów. Przekrawamy wzdłuż. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół. Bób gotujemy do miękkości. Szpinak myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek, wrzucamy szparagi, smażymy na rumiano z obu stron, dodajemy bób, smażymy kilka minut, a pomidorki i szpinak smażymy tylko chwilkę, tak aby straciły surowość.
Sos: cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów kilka łyżek oliwy łyżeczka cukru trzcinowego łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano 1/2 opakowania tofu
Na oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory i ocet. Smażymy, często mieszając, aż nadmiar płynu z sosu odparuje. Może to zająć 10-15 minut. Na koniec smażenia dodajemy cukier i przyprawy. Smażymy i mieszamy jeszcze chwilkę. Sprawdzamy smak. Kładziemy farsz na podpieczone placki pizzy. Kruszymy na wierzch tofu. Pieczemy pizze z farszem w temperaturze 170°C około 10 minut.
Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.
źródło: Okazje.info