Ciasto drożdżowe z owocami

Klasyczny deser, który nigdy nie wyjdzie z kulinarnej mody. Dobry zarówno w lecie - z truskawkami, malinami, jak również jesienią - z jagodami i śliwkami.

 

Ciasto:
30-40 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
ok. 150 g cukru
1 i 1/3 szklanki (ok. 330 ml) mleka
120-150 g masła
5 żółtek
cukier waniliowy
szczypta soli
trochę skórki otartej z wyszorowanej cytryny
2-3 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

ok. 600 g dojrzałych jędrnych owoców (truskawek, jagód, agrestu, wiśni lub moreli bez pestek - do wyboru) albo rabarbaru

Kruszonka:
ok. 3/4 szklanki mąki
ok. 60-70 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
aromat (waniliowy lub arakowy)
szczypta soli


Krok 1
Kruszymy drożdże do lekko ogrzanego kubka. Rozcieramy z łyżką cukru, 2-3 łyżkami mąki i taką ilością ciepłego mleka, by powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Lekko oprószamy jego powierzchnię mąką, co zapobiegnie utworzeniu się skorupy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.

Krok 2
Roztapiamy masło. Przesiewamy mąkę do miski. W drugim kubku ucieramy żółtka z cukrem. W środku kopczyka mąki robimy łyżką dołek i wlewamy do niego gotowy rozczyn. Wlewamy utarte żółtka, wsypujemy cukier waniliowy i sól, dodajemy otartą skórkę cytrynową i, mieszając, powoli wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto (trwa to około 20 minut.) Stopniowo dolewamy letni tłuszcz, nadal wyrabiając ciasto. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło.

Krok 3
Myjemy owoce, zostawiamy na sicie, aby dobrze obeschły. Przygotowujemy kruszonkę. Siekamy masło z cukrem i mąką. Dodajemy aromat i szczyptę soli. Gdy dobrze wymieszamy wszystkie składniki, szybko zagniatamy. Formujemy powstałe ciasto w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Krok 4
Natłuszczamy blachę masłem i oprószamy mąką. Wkładamy do niej wyrośnięte ciasto, lekko rozciągamy i wyrównujemy.
Układamy osuszone owoce. Wyjmujemy z lodówki ciasto na kruszonkę i równomiernie rozkruszamy palcami na placek z owocami. Odstawiamy blachę w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie wyrosło. Wsuwamy blachę do rozgrzanego piekarnika (180°C). Mniej więcej po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Wystudzone ciasto kroimy na porcje i oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcie Duo Talerze PORTO 50516 Zdjęcie KOMPLET: PORCELANOWE TALERZE DESEROWE Kew Royal Botanic Gardens - Redoute Meadows Zdjęcie Menu Black Contour Talerze deserowe 4509239
Duo Talerze PORTO 50516 KOMPLET: PORCELANOWE TALERZ... Menu Black Contour Talerze ...
źródło: Okazje.info
Więcej o: