Pak choi z ryżem i tofu z domowym teriyaki

Pak choi, czyli kapusta chińska, jest zdrowsza od białej kapusty, a przy tym ma oryginalny, gorzkawy smak. Chińczycy używają jej jako dodatek do zup, duszonych mięs i warzyw lub jako przystawkę. Ja proponuję połączyć ją z ryżem basmati i podać z domowym teriyaki.

Pak choi z ryżem i tofu z domowym teriyaki

Sos teriyaki: łyżeczka skrobi kukurydzianej łyżka cukru muscavado 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego łyżeczka oleju sezamowego łyżeczka suszonej cebuli ząbek czosnki łyżeczka utartego imbiru łyżeczka octu ryżowego 1/2 szklanki wody

Tofu: kostka tofu kilka łyżek sosu teriyaki kilka łyżek oliwy do smażenia

Pak choi z ryżem: 1-2 ząbki czosnku 1-2 główki pak choi łyżka jasnego sosu sojowego sól, pieprz 3/4 szklanki ugotowanego ryżu basmati 2 łyżki oleju sok z 1 limonki

Składniki sosu łączymy, ubijając trzepaczką lub blenderem. Przelewamy do garnuszka, podgrzewamy przez 1-2 minuty, mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Studzimy (domowy sos teriyaki można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień). Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry i marynujemy w sosie teriyaki przez co najmniej godzinę. Na oliwie smażymy czosnek. Dorzucamy drobno pokrojony pak choi i smażymy kilka minut. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Wrzucamy ryż i wlewamy sok z limonki. Mieszamy. Na drugiej patelni smażymy tofu. Ryż nakładamy do małych filiżanek, ubijamy, odwracamy i wystukujemy zawartość na talerz. Obok ryżu układamy plastry tofu, dekorujemy sosem teriyaki.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.