Sajgonki - chiński przysmak

Delikatne płaty papieru ryżowego mogą onieśmielić początkujących kucharzy. Nie są jednak tak kruche, jak mogłoby się wydawać. Zatem do dzieła!

Składniki: opakowanie (ok. 25 sztuk) arkuszy ciasta ryżowego, czyli tzw. papieru ryżowego 1-2 jajka (do smarowania placków i ewentualnie do panierowania sajgonek) kilka łyżek ziaren sezamu olej rzepakowy

Farsz: 200 g chudej wieprzowiny (np. z łopatki, biodrówki) kapusta pekińska strąk czerwonej papryki 250 g pieczarek 4 cebulki dymki kawałek selera 50 g kiełków soi jajko łyżka świeżo startego imbiru 2 łyżki oleju 2 łyżki ciemnego sosu sojowego łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka cukru sól pieprz

Krok 1 Myjemy i osuszamy mięso, kapustę pekińską, paprykę i pieczarki. Cebulę i selera obieramy. Paprykę pieczemy w gorącym piekarniku 20 minut, przekładamy do torebki foliowej i szczelnie ją zawiązujemy. Po paru chwilach odparzona skórka się wybrzuszy i wtedy łatwo ją zdjąć. Następnie przekrawamy strąk papryki i usuwamy gniazdo nasienne. Paprykę i kapustę siekamy, pieczarki kroimy na plasterki, cebulę - w piórka, a selera - w cienkie słupki. Na końcu kroimy mięso najpierw na cienkie plastry, a po lekkim rozbiciu ich tłuczkiem - na cienkie krótkie paski. Oprószamy solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso, wsypujemy pieczarki i, mieszając, smażymy 3 minut. Dodajemy pozostałe warzywa i, mieszając, smażymy kolejne 5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, imbirem, sosem sojowym i mieszamy z jajkiem.

Krok 2 Arkusz papieru ryżowego, zanurzamy na 2-3 sekundy w misce z letnią wodą. Zmiękczony arkusz przekładamy na deskę, smarujemy pędzelkiem rozkłóconym jajkiem. Na środku rozsmarowujemy od góry do dołu (pozostawiając 1,5-centymetrowe wolne marginesy) łyżeczkę farszu, przykrywamy go prawym i lewym "skrzydełkiem" ciasta, rolujemy tak, jak się zwija gołąbki. Gotowe roladki odkładamy. Zanim zaczniemy smażenie, każdą roladkę obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie panierujemy w ziarenkach sezamu.

Krok 3 W szerokim rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju. Gdy uzyska optymalną temperaturę, taką, w której sajgonki będą wypływać na wierzch, a wokół nich powstanie pianka, niewielkimi partiami wkładamy przygotowane roladki i smażymy 4 minuty (każdą choć raz trzeba przekręcić). Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA