Komosa ryżowa z kapustą i rodzynkami

Lekka sałatka z pożywnej i pełnej wartości komosy ryżowej to idealne przekąska lub danie na przekąskę lub letnią kolację. Komosę najlepiej zalać wrzątkiem w proporcji 1:1,5, gotować na sporym ogniu 10minut, a następnie odstawić i trzymać w cieple pod przykryciem kolejne 10 minut. Wówczas ziarna pięknie się uprażą.

Komosa ryżowa z kapustą i rodzynkami

kilka łyżek oliwy
1/4 młodej kapusty poszatkowanej drobno
garstka namoczonych rodzynek
szklanka ugotowanej komosy ryżowej
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
1/2 pęczka koperku
kilka ładnych liści młodej kapusty


Na oliwie podsmażamy kapustę 5-7 minut. Do kapusty dorzucamy namoczone rodzynki i komosę ryżową. Zdejmujemy z ognia. Z kilku łyżek oliwy, soku z cytryny i przypraw robimy winegret, ubijając go widelcem. Wlewamy winegret do potrawy, posypujemy koperkiem. Układamy na liściach kapusty.

Zdjęcie Komplet obiadowy Luminarc Paquerette 33502 Zdjęcie Profeos.eu Komplet obiadowy BLOOM 30EL OPT13720 Zdjęcie Royal Crown Derby Tiepolo Serwis Obiadowy dla 12 osób
Komplet obiadowy Luminarc P... Profeos.eu Komplet obiadowy... Royal Crown Derby Tiepolo S...
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE