Golonka w piwie

Idealnym dodatkiem do przyrządzenia golonki jest piwo. Zwłaszcza to o korzennym aromacie.

Składniki:

2-3 golonki wieprzowe
2-3 listki laurowe
5-6 ziaren pieprzu
9-10 ziaren ziela angielskiego
sól
duża porcja włoszczyzny (bez kapusty)
4-6 ziemniaków

Do natarcia golonek:
4 ząbki czosnku
l/2 łyżeczki chilli
2 łyżeczki majeranku
łyżeczka tymianku
3 łyżki oliwy
sól

Na bejcę:
4-6 ząbków czosnku
łyżeczka świeżo startego kłącza imbiru
łyżka płynnego miodu
łyżka octu winnego lub balsamicznego
łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
łyżeczka kminku
łyżka sosu sojowego
szczypta zmielonych goździków
1-2 szklanki jasnego piwa
pieprz
sól


Krok 1
Mięso czyścimy, myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i wkładamy do miski. Mieszamy majeranek, tymianek, chilli, drobno posiekany czosnek i oliwę. Mieszanką przypraw nacieramy mięso, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki, aby skruszało i przeszło ich aromatem. Zamarynowane wyjmujemy z lodówki i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, wrzucamy listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Stawiamy garnek na dużym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, usuwamy szumowiny, wsypujemy szczyptę soli. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około godziny.

Krok 2
Oskrobujemy i myjemy marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Do golonek dokładamy włoszczyznę i gotujemy kolejną godzinę od chwili, gdy woda ponownie zawrze. Mięso powinno się gotować około 2 godzin na niedużym ogniu. W tym czasie robimy bejcę. Przeciskamy czosnek, imbir obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Przekładamy do miseczki i, mieszając, dodajemy miód, ocet winny lub balsamiczny, musztardę, kminek i zmielone goździki. Rozprowadzamy piwem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Obieramy ziemniaki i kroimy na ćwiartki.

Krok 3
Wyjmujemy golonki z wywaru, osączamy i przekładamy na półmisek. Gdy przestygną, nacinamy skórę nożem. Smarujemy bejcą i układamy w naczyniu do pieczenia. Na dnie naczynia rozkładamy także posmarowane bejcą ziemniaki. Polewamy połową pozostałej bejcy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy co najmniej godzinę. Od czasu do czasu polewamy golonki i ziemniaki pozostałą bejcą. Upieczone golonki przekładamy na półmisek, obkładamy ziemniakami. Podajemy z chrzanem lub musztardą, ogórkami małosolnymi lub surówką z czerwonej kapusty.

Więcej o:
Komentarze (3)
Golonka w piwie
Zaloguj się
  • toja.bogdan

    Oceniono 9 razy 5

    Dlaczego napisali że to nie jest zdrowe ?
    Zdrowy jest cukier dodawany do wszystkich potraw czy soja?
    Odżywiam się tłusto od kilkunastu lat i jestem zdrowy. Wcześniej na margarynach, pszenicy, soi i owockach ciągle chorowałem.
    Golonka jest zdrowa !!! Jajka są zdrowe !!! Masło jest zdrowe !!!
    Nasi przodkowie jadali tłusto i zdobyli Moskwę, pobili turków, byli silni.

  • stawonog

    Oceniono 3 razy 1

    i tylko piwa zabrakło w przepisie....

  • m.martyn

    Oceniono 2 razy -2

    Kogo mam pokroić? Selera i pora? A kto to?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX