Limonkowy ryż basmati z groszkiem cukrowym

Basmati to najszlachetniejsza odmiana ryżu o cienkich, długich ziarnach. Ma charakterystyczny orzechowy smak i niezwykły aromat, które dobrze podkreśla świeża nuta limonki.

Limonkowy ryż basmati z groszkiem cukrowym

limonka
torebka ugotowanego ryżu basmati
łyżeczka oleju sezamowego
sól
pieprz
ząbek czosnku (opcjonalnie)
kilka łyżek oliwy ryżowej do smażenia groszku
200 g groszku cukrowego


Limonkę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok, łączymy z ugotowanym ryżem. Dodajemy olej sezamowy i przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę, smażymy na oliwie ryżowej minutę, dodajemy umyty, osuszony groszek, smażymy kilka minut, aż zmięknie. Ryż formujemy w foremce, wykładamy kopczyk
na talerz i obkładamy podsmażonym groszkiem.

Groszek cukrowy przed wrzuceniem na patelnię można krótko obgotować we wrzątku.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl

Zdjęcie SEB RK100801 Zdjęcie SISTEMA Microwave Pojemnik do gotowania ryżu 2600ml Zdjęcie HENDI Urządzenie do gotowania ryżu z funkcją gotowania na parze 1,8 l (240410)
SEB RK100801 SISTEMA Microwave Pojemnik ... HENDI Urządzenie do gotowan...
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE