Dorada w winie

Ta śródziemnomorska ryba ma niewiele ości, a i tych łatwo się pozbyć. Zamarynowana w winie i upieczona krótko na grillu lub patelni jest aromatyczna i soczysta.

2 dorady
świeży tymianek
świeża natka pietruszki
2 cytryny
100 g masła
butelka białego wina
1 kg pomidorów
3 ząbki czosnku
2 szalotki
2 łyżki suszonych czarnych oliwek
sól morska
pieprz



Krok 1
Oczyszczone tusze ryby nacinamy nożem, posypujemy ziołami i obkładamy plastrami cytryny.

Krok 2
Do brzucha ryb wkładamy po kilka plastrów cytryny, kilka gałązek ziół i po kawałku masła.

Krok 3
Zalewamy winem, przykrywamy naczynie folią do żywności, aby ryby nie obeschły, i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Krok 4
Pomidory sparzamy wrzątkiem i hartujemy w wodzie z lodem. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek oraz szalotkę siekamy i  szklimy na maśle. Dodajemy pomidory i smażymy chwilę na dużym ogniu. Wlewamy pół kieliszka wina, doprawiamy solą i pieprzem. Usuwamy pestki z suszonych oliwek i dodajemy do pomidorów. Zamarynowane ryby grillujemy lub smażymy na oliwie na patelni kilka minut, pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki masła. Usmażone dorady podajemy z sosem pomidorowym z oliwkami.

Więcej o: