Tarta razowa z winogronami

Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny - taka jest moja książka. Stanowię dowód na to, że nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. "Nie... zwykła kuchnia bo każdy jest inny" to zbiór ponad 100 wyjątkowych, autorskich przepisów, pomysłów na nietuzinkowy lekki deser, porad, jak zabawić się smakiem, a przede wszystkim drogowskaz, jak zdrowo i łatwo gotować. Każdy z nas jest inny, każdy inaczej odczuwa smak, dlatego przepisy traktują wszystkich indywidualnie i dla każdego skomponowałam jego ulubioną wersję.

Tarta razowa z winogronami

220 g mąki pszennej razowej
80 g mielonych migdałów
3 żółtka
3 łyżki miodu
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki jasnego sezamu
75 g masła
szczypta soli
4 jajka
łyżka kaszy manny
250 g mascarpone
100 ml syropu z czarnego bzu (można zastąpić melasą, syropem buraczanym, syropem z owoców w puszce lub pominąć i dodać 4 łyżki cukru)
cytryna
250 g winogron


Miękkie masło, żółtka i miód ucieramy około 5 minut. W osobnej misce łączymy mąkę, migdały, szczyptę soli oraz sezam i siemię lniane. Całość mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy z masłem i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Winogrona przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy mascarpone, syrop z czarnego bzu, kaszę mannę, sok i skórkę z cytryny. Całość mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową w dwóch partiach, delikatnie mieszając. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Ciasto wykładamy na dno foremki i formujemy brzeg o wysokości około 3 cm. Wylewamy masę serową, układamy na wierzchu winogrona i wkładamy do piekarnika na 50 minut.

Kinga Paruzel, Finalistka pierwszej polskiej edycji znanego show MasterChef. Autorka bloga kulinarnego alebabka.blogspot.com. Właśnie wydała swoją pierwszą książkę kucharską.

Konkurs dla Czytelników!
Jaki jest twój popisowy deser? Podziel się przepisem i zdjęciem. Zgłoszenie razem z adresem i nazwiskiem przyślij na adres: konkurs_palcelizac@agora.pl. Czekamy od 9 do 15 września. Wyniki konkursu ogłosimy w numerze "Palce lizać" 23 września. Do wygrania 10 książek: 5 w postaci e-booka i 5 w wersji drukowanej.

Szczegóły i regulamin

"Nie... zwykła kuchnia bo każdy jest inny", Burda Publishing Polska. Książka dostępna również w postaci e-booka na www.publio.pl.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE