Nuggetsy sojowe

Soja to niezwykła roślina, która łączy w sobie wartości odżywcze mięsa i bogactwo mikro- i makroelementów roślin. Być może dlatego nazywana jest w różnych zakątkach świata złotym klejnotem, królową wszystkich roślin czy mięsem z pól.

Nuggetsy sojowe

cebula
3 szklanki ugotowanej soi (tj. około 1 i 1/2 szklanki suchych ziaren)
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżeczki kuminu
2 łyżki czosnku w proszku
3 ząbki czosnku
4 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
sok z cytryny
5 łyżek mąki z soi
2 duże szczypty soli
3 łyżki babki jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki oleju do smażenia


Cebulę drobno kroimy. Do blendera wkładamy wszystkie składniki poza mąką i babką jajowatą. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do dużej miski, dosypujemy mąkę sojową oraz babkę lub siemię. Mieszamy. Doprawiamy według uznania. Odstawiamy do napęcznienia. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy. Smażymy na oliwie z obu stron na rumiano, odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Nuggetsy można podać z wegańskim majonezem, na który przepis znajdziecie u nas już wkrótce.


Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl

Zdjęcie Blender Adler AD 4605 Zdjęcie Blender AMICA BK3014 Zdjęcie Blender BOTTI BW-6335
Blender Adler AD 4605 Blender AMICA BK3014 Blender BOTTI BW-6335
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE