Nuggetsy sojowe

Soja to niezwykła roślina, która łączy w sobie wartości odżywcze mięsa i bogactwo mikro- i makroelementów roślin. Być może dlatego nazywana jest w różnych zakątkach świata złotym klejnotem, królową wszystkich roślin czy mięsem z pól.

Nuggetsy sojowe

cebula 3 szklanki ugotowanej soi (tj. około 1 i 1/2 szklanki suchych ziaren) 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki kuminu 2 łyżki czosnku w proszku 3 ząbki czosnku 4 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z cytryny 5 łyżek mąki z soi 2 duże szczypty soli 3 łyżki babki jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki oleju do smażenia

Cebulę drobno kroimy. Do blendera wkładamy wszystkie składniki poza mąką i babką jajowatą. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do dużej miski, dosypujemy mąkę sojową oraz babkę lub siemię. Mieszamy. Doprawiamy według uznania. Odstawiamy do napęcznienia. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy. Smażymy na oliwie z obu stron na rumiano, odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Nuggetsy można podać z wegańskim majonezem, na który przepis znajdziecie u nas już wkrótce.

Joanna Szachowska-Tarkowska , entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.