Zwycięskie przepisy czytelników na najciekawsze danie meksykańskie

Jesteś fanem kuchni meksykańskiej? Sprawdź, jak zrobić wegańskie burrito, Meksykankę, pierożki empanadas, zupę z bobu i wieprzowinę z chorizo. Syn jednej z czytelniczek przywiózł z Meksyku nie tylko pomysł na danie, ale i... nową narzeczoną!

Oto zwycięskie przepisy

Ewa Baka - Przepis na pieczone pierożki empanadas
"Kuchnią meksykańską zainspirował mnie syn po swojej podróży po Stanach Zjednoczonych. Nie dość, że poznał tam piękną Meksykankę to rozsmakował się w kuchni meksykańskiej i te właśnie smaki oraz przepisy przywiózł do Polski."

Składniki na ciasto:
250g mąki
250 g twarogu zmielonego
250 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki

Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Gdyby ciasto za bardzo się lepiło, należy dodać trochę mąki.

Składniki na farsz:
1 cebula
2 papryki
250 g mięsa mielonego
1 pomidor
50g rodzynek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki

Cebulę, papryki i pomidor drobno pokroić. Na oleju podsmażyć mięso, cebulę i paprykę, dodać pomidor, rodzynki i przyprawy, smażyć do odparowania płynu i wystudzić.
Ciasto rozwałkować, wykroić dość duże kółka ( śr. ok 5-6cm), nakładać nadzienie, składać na pół i dobrze sklejać. Brzegi można docisnąć widelcem.
Posmarować żółtkiem, można posypać sezamem albo czarną solą i piec ok. 30 min w 180st.C.
Podaję ciepłe z sosem tysiąca wysp.


Aleksandra Czarniecka - "Meksykanka"
"Pierwszy raz miałam okazję spróbować meksykanki na randce u mojego chłopaka. I tu powiedzenie "przez żołądek do serca" w pełni się sprawdziło :)"

Składniki:
mięso mielone 500 g
3 czerwone papryki
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
3 szlanki soku pomidorowego
przyprawa do potraw meksykańskich
sos słodkie chili (mały słoiczek)
sól i pieprz
ryż

W dużym rondlu podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i fasolę. Zalać sokiem pomidorowym, dodać sporą łyżkę przyprawy meksykańskiej, sosu słodkie chilli, szczyptę pieprzu i soli. Gotujemy ok. 30 min. W międzyczasie gotujemy ryż. Podajemy w głębokich miseczkach polewając ryż meksykanką.


Anna Kurlanda - Przepis na pikantną wieprzowinę z chorizo
"W tym roku podczas wakacji postanowiliśmy z mężem każdą środę poświęcić na ugotowanie obiadu "ekstra", żeby dopieścić podniebienia. Co drugi tydzień jedno z nas wybierało dowolny przepis (oczywiście kilka przepisów pochodziło z dodatku palce lizać!). Opisane danie to wybór mojego męża, który jest amatorem każdej pikantnej kuchni, ale meksykańskiej w szczególności. Muszę przyznać, że przez całe lato dokonywał lepszych wyborów kulinarnych. Przepis jest wieloskładnikowy i wymaga czasu, ale naprawdę warto! Danie to bardziej pasuje do długich zimowych wieczorów, ale i latem się sprawdziło. Miało kremową konsystencję, mięso rozpływało się w ustach, a seler naciowy nadawał chrupkości i świeżości."

Składniki:
6 dużych suszonych chili bez nasion, posiekanych
3 łyżki oleju roślinnego
1 kg wieprzowiny pokrojonej
1,5 średniej cebuli, posiekanej
1 pałeczka selera naciowego, drobno pokrojona
0,5 zielonej papryki, posiekanej
4 zgniecione ząbki czosnku
2 kostki rosołu wołowego
2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka mielonej kolendry
szczypta suszonej szałwii
0,5 łyżeczki cukru
25 dag kiełbasek chorizo
2 łyżki mąki kukurydzianej
1-2 łyżeczki soli

1. Do naczynia włóż papryczki chili, wlej 250 ml wody i zamieszaj, by mieć pewność, że wszystkie chili są zanurzone. Odstaw na 30 minut.
2. W międzyczasie rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i podsmaż mięso, mieszając od czasu do czasu, aż delikatnie się zrumieni. Zdejmij mięso z patelni łyżka cedzakową, a pozostały po smażeniu tłuszcz wylej. Rozgrzej na patelni pozostałe dwie łyżki oleju i podsmażaj cebulę, seler, zielona paprykę i czosnek przez 5 minut.
3. Przełóż mięso i warzywa do dużego rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj. Rozpuść kostki rosołowe w 250 ml gorącej wody i wlej do rondla z mięsem. Dorzuć kminek, oregano, kolendrę, szałwię oraz cukier.
4. Chili i wodę, w której się moczyły miksuj w blenderze, aż uzyskasz gładkie puree, Odcedź, by pozbyć się nasionek i fragmentów skórki, a pastę dołóż do rondla.
5. Po pierwszej godzinie gotowania się potrawy dodaj chorizo, które wcześniej należy smażyć około 8 minut, aby wytopił się tłuszcz z kiełbasy.
6. Gotuj całość, aż mięso będzie miękkie, co najmniej 1,5 godziny, dolewając wody w miarę potrzeby. Kiedy będzie gotowe, rozprowadź mąkę kukurydzianą w 60 ml zimnej wody, dodaj do potrawy i wymieszaj. Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.


Anna Wacławek-Zaragoza - Przepis na meksykańską zupę z bobu
"Moje ulubione meksykańskie danie, w którego wykonaniu mistrzynią jest moja meksykańska teściowa. Zakochałam się w tej zupie od pierwszej łyżki i twierdzę cały czas , że jest to najlepsze danie jakie kiedykolwiek w życiu jadłam."

Składniki:
500g bobu
500g pomidorów
pół cebuli
2 ząbki czosnku
5 średniej wielkości oczyszczonych nopales ("liście" kaktusa opuncji)
świeża kolendra - liście z około 5 łodyg
1,5 kostki rosołowej

1. Ugotować bób aż zmięknie, ostudzić, usunąć skórki.
2. Pokroić opuncję w małe prostokąty - i ugotować al dente z małą ilością soli .
3. Pokroić w kostkę pomidory.
4. Pokroić cebule w półksiężyce.
5. Umyć liście kolendry i drobno posiekać.
6. Pokroić drobno czosnek
7. Kiedy wszystko jest już pokrojone , odcedzić nopales
8. Zagotować około litr wody z kostką rosołową
9. Do innego garnka wlać trochę oleju i na rozgrzany wrzucić pokrojony czosnek i cebulę, delikatnie mieszać aż do zeszklenia,
10. Do cebuli i czosnku dodać pokrojone w kostkę pomidory i mieszać cały czas 5-8 minut,
11.Po tym czasie dodać wcześniej zagotowaną wodę z kostką rosołową i poczekać aż wszystko razem się zagotuje.
12. Dodać bób i nopales, gotować przez około 3 minuty cały czas mieszając
13.Dodac kolendrę i gotować 1 minutę. Doprawić solą i dodać wody według uznania jeśli zupa jest za gęsta.


Joanna Wiatr - Przepis na wegetariańskie burrito
"Moim ulubionym meksykańskim daniem jest burrito. Odkąd przestałam jeść mięso, przygotowuję swoją własną wegetariańską wersję tego pysznego i pożywnego dania. A pierwszy raz z burrito (i dzięki temu z kuchnią meksykańską w ogóle) zetknęłam się w domu mojego chłopaka, który jako wielbiciel kuchni meksykańskiej przygotowuje je bardzo często. Wtedy była to klasyczna wersja z mielonym mięsem, bardzo dobra, chociaż piekielnie ostra. Teraz, kiedy razem gotujemy, przygotowujemy jedną z opisanych niżej wersji wege. I naprawdę, palce lizać"


Składniki na pastę
brązowa soczewica
czosnek
sól, pieprz
olej
chili cayenne
kmin rzymski
woda

Składniki na farsz:
papryka (żółta, czerwona)
pomidory (świeże lub z puszki)
cebula
fasola czerwona w puszce
żółty ser (tylko do wersji II)
tortille

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy zmięknie odcedzamy, studzimy i miksujemy z przyprawami do smaku. Dodajemy olej (tyle, ile uważamy za stosowne, ja dolewam na oko, około 5 łyżek pewnie) i mieszamy, a jeśli masa wciąż jest zbyt sucha, co jest bardzo prawdopodobne w przypadku brązowej soczewicy, dodajemy trochę wody.
Teraz mamy dwie wersje - z warzywami na surowo lub na ciepło:
Wersja I:
Warzywa kroimy, odsączamy fasolę. Tortille podgrzewamy na suchej patelni.
Na ciepłe placki wykładamy najpierw masę soczewicową, na to wysypujemy warzywa (do tej wersji polecam świeże pomidory). Zawijamy placki (najpierw spód, a potem boki, chociaż to pewnie oczywiste i gotowe.
Wersja II:
Pastę z soczewicy smażymy z pokrojonymi warzywami. Doprawiamy jeszcze trochę oregano, kuminem i chilli, zależnie od tego jak ostre lubimy. Potem dodajemy pomidory z puszki, redukujemy. Przed samym końcem gotowania dodajemy ser. Potrawa jest gotowa kiedy tylko się rozpuści. Na podgrzane placki wykładamy w ten sposób przygotowaną masę i zawijamy.