Kluseczki z marchewki

Z warzyw można wyczarować wiele przepysznych dań. Jak się okazuje, również... makaron! Z marchewki i cukinii da się zrobić niemal tagliatelle. Ostrą obieraczką do warzyw skrawamy cienkie paski, a potem trzymamy je chwilę w marynacie, by zmiękły. Po kilku minutach są gotowe do zjedzenia.

Kluseczki z marchewki

kilka marchewek (1 na osobę)

Sos:
2-cm kawałek imbiru
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oleju sezamowego
marchewka pokrojona w plasterki
ząbek czosnku
duża szczypta soli
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki orzechów ziemnych lub migdałów (mogą być ze skórką)


Marchewki myjemy i obieramy. Ścinamy cienkie paski marchewki (najlepiej obieraczką do warzyw). Wkładamy do miski. Wszystkie składniki sosu dokładnie miksujemy. Zalewamy nim paseczki marchewki, mieszamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.

Olej sezamowy przydaje potrawom egzotycznego smaku - jest popularny w kuchni azjatyckiej. Uwaga, nie nadaje się do smażenia.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl

Zdjęcie Fackelmann Krajalnica do warzyw i owoców z obieraczką 45379 Zdjęcie Koziol Obieraczka do warzyw Knut (oliwkowa) Zdjęcie Spectrum Obieraczka do warzyw ciemnozielona
Fackelmann Krajalnica do wa... Koziol Obieraczka do warzyw... Spectrum Obieraczka do warz...
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (1)
Kluseczki z marchewki
Zaloguj się
  • funnyangel

    0

    "Wszystkie składniki sosu dokładnie miksujemy" - mam wątpliwości, czy chodzi o miksowanie, czy raczej o blendowanie. Proszę o wyjaśnienie.
    Miksowanie to mieszanie składników, a blendowanie to mieszanie połączone z rozdrabnianiem. Tak ja rozumiem te terminy. Więc miksować ten sos, czy blendować? :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX