Zapiekanka dyniowa z kaszą jaglaną

Sezon dyniowy uważam za otwarty. Uwielbiam to warzywo - daje ogromne pole do popisów i eksperymentów kulinarnych. Dzisiejsza zapiekanka to jedno z moich flagowych dań o tej porze roku.

Zapiekanka dyniowa z kaszą jaglaną

2 cebule
oliwa do smażenia
2 łyżeczki ulubionej przyprawy
marchew
ok. 10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
15 pieczarek
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny

Sos:
szklanka pestek słonecznika
1/2 startej marchewki
szklanka wody
1,5 szkl. dyni startej na tarce
1, 2 ząbki utartego czosnku
sok z 1/2 cytryny
3 szczypty soli
pieprz
kilka łyżek kaszy jaglanej
1/3 szklanki zmielonych migdałów


Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy przyprawy, starte marchewkę i pieczarki. Smażymy razem ok. 10 minut, przed koniec smażenia dodajemy czosnek. Mieszamy od czasu do czasu. Jeśli warzywa będą przywierać do patelni, wlewamy dwie łyżki wody. Dodajemy sok z cytryny. Usmażone warzywa mieszamy z kaszą jaglaną. Składniki sosu miksujemy na gładką masę. Zaczynamy od pestek słonecznika, rozdrabniamy je na drobny pył. Dodajemy resztę składników, dolewając sukcesywnie wodę - sos powinien mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Gdyby był za gęsty, dolewamy wodę, za rzadki, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3/4 sosu dodajemy do masy warzywno-jaglanej, mieszamy. Wkładamy do naczynia do zapiekania. Masę uklepujemy spodem łyżki. Wierzch polewamy pozostałym sosem, posypujemy zmielonymi migdałami. Pieczemy 30-40 minut 170°C.


Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Grafitowa Zdjęcie Maxwell & Williams Naczynie do pieczenia 31x23cm Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 25005
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Maxwell & Williams Naczynie... Roemertopf Naczynie do piec...
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE