Placki z cukinii z wegańskim majonezem

Majonez? W kuchni wegańskiej? A jednak! Wystarczy dobrze ukręcić mleko sojowe z olejem i przyprawami, aby otrzymać pyszny, aksamitnie gładki sosik. Idealny, do warzywnych placków.

Majonez wegański

1/2 szklanki oleju ryżowego (lub innego nierafinowanego bezsmakowego)
szczypta soli
ząbek czosnku
łyżka musztardy sarepskiej
1/4 szklanki mleka sojowego


Miksujemy olej z solą, czosnkiem i musztardą. Dodajemy mleko i zwiększając obroty, blendujemy masę, aż stanie się gęsta. Następnie chłodzimy ją w lodówce, aby majonez zgęstniał.


Placki z cukinii
2 cukinie
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól
3 łyżki mąki z cieciorki
łyżeczka zmielonego złotego siemienia
łyżeczka babki jajowatej
pieprz

Cukinie ścieramy na tarce. Solimy, czekamy około 10 minut, aż puszczą sok, a następnie wyciskamy go z nich (możemy zachować go do zupy lub dressingu). Dodajemy do startej cukinii utarty ząbek czosnku i oliwę. W oddzielnej misce mieszamy resztę suchych składników, a następnie łączymy je z cukinią. Odstawiamy na 10 minut. Placki nakładamy na rozgrzaną, teflonową patelnię i smażymy bez tłuszczu. Serwujemy je od razu. Idealnie smakują z majonezem.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl

Zdjęcie Blender Amica BH1011 Zdjęcie CLATRONIC UM 3561 Zdjęcie BLENDER HENDI
Blender Amica BH1011 CLATRONIC UM 3561 BLENDER HENDI
źródło: Okazje.info
Więcej o: