Małe wege pizze

Klasyczną pizzę przygotowuje się na cieście z mąki pszennej. Osobom, które unikają produktów z glutenem, proponujemy pizze na spodzie z ciasta... buraczanego. Zapewniam, że nawet smakosze tradycyjnej wersji tej potrawy będą pod wrażeniem.

Małe "pizze" na spodzie z pieczonych buraków

5 małych upieczonych buraków
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
kilka łyżek oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1/4 szk. zmielonych drobno pestek słonecznika
1/3 szk. zmielonego siemienia lnianego + trochę do dosypania
sól
pieprz
tymianek


Buraki pieczemy w skórce. Cebulę i czosnek kroimy drobno i smażymy na miękko na oliwie. Upieczone buraki miksujemy w blenderze wraz z cebulą i czosnkiem. Mieszamy z resztą składników w misce. Odstawiamy do napęcznienia. Jeśli masa będzie za rzadka (zależy od wilgotności buraka), dodajemy zmielone siemię lniane. Przyprawiamy masę do smaku. Formujemy placuszki, pieczemy około 40 minut w 170°C. Tuż przed wyjęciem z piekarnika na buraczanych spodach układamy ulubiony farsz i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Dla urozmaicenia każdy krążek "pizzy" można przygotować z innym rodzajem nadzienia.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl

Zdjęcie orion Blacha do pizzy Zdjęcie Emerio do pizzy 401719 Zdjęcie Hendi Piecyk do pizzy (220306)
orion Blacha do pizzy Emerio do pizzy 401719 Hendi Piecyk do pizzy (220306)
źródło: Okazje.info
Więcej o: