Gryczane muffinki

Zamiast klasycznego dania obiadowego - kaszy gryczanej z buraczkami, proponujemy muffinki gryczane z sosem z buraków. Tak samo zdrowo, a jednak ciekawiej.

Gryczane muffinki
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
3 łyżki migdałów
1 łyżka oleju
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka soli
6 łyżek sezamu
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki mąki kukurydzianej

Sos:
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki mleka roślinnego
1 mały burak
2 szczypty soli
pieprz
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka mąki kukurydzianej


Sezam, migdały, czosnek i siemię lniane mielemy na drobną kaszkę. Przesypujemy do miski, mieszamy z resztą składników. Odstawiamy na 30 minut, aby masa spęczniała. Formujemy kulki i wkładamy je do foremki na muffinki, wysmarowanej oliwą. Pieczemy 25 minut w 180°C. Przygotowujemy sos. Miksujemy
buraka z mlekiem i czosnkiem. Dodajemy kaszę gryczaną i resztę składników, blendujemy na aksamitną masę. Przekładamy do rondla, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Upieczone muffinki podajmy z ciepłym sosem i ulubioną surówką.

 

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie Florina Forma na muffiny Sweet Home Zdjęcie Lurch FlexiGastro forma na 24 muffiny 67108 Zdjęcie Mason Cash Patera MUFFINKI 19945
Florina Forma na muffiny Sw... Lurch FlexiGastro forma na ... Mason Cash Patera MUFFINKI ...
źródło: Okazje.info
Więcej o: