Zapiekanka z kiełbasą i porami na cieście francuskim

Nie jest to najlżejsze danie, ale wyjątkowo dobre na jesienną aurę za oknem.

Składniki: 230 g gotowego ciasta francuskiego 4 ziemniaki 300 ml śmietany 18% 300 g kiełbasy krakowskiej 2 pory 300 g sera żółtego (np. goudy) 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa pęczek świeżego tymianku

Krok 1 Naczynie żaroodporne o wymiarach 25x30 cm wykładamy ciastem francuskim, tak aby wystawało za krawędzie. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika. Obieramy ziemniaki, kroimy w drobną kostkę i gotujemy 8 minut we wrzątku.

Krok 2 Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, posiekane pory, starty ser i jajka; doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 3 Wrzucamy odcedzone ziemniaki oraz posiekany tymianek. Wylewamy zawartość miski na upieczone ciasto. Zapiekamy przez 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.