Zapiekanka z kiełbasą i porami na cieście francuskim

Nie jest to najlżejsze danie, ale wyjątkowo dobre na jesienną aurę za oknem.

Składniki:
230 g gotowego ciasta francuskiego
4 ziemniaki
300 ml śmietany 18%
300 g kiełbasy krakowskiej
2 pory
300 g sera żółtego (np. goudy)
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
pęczek świeżego tymianku



Krok 1
Naczynie żaroodporne o wymiarach 25x30 cm wykładamy ciastem francuskim, tak aby wystawało za krawędzie. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika. Obieramy ziemniaki, kroimy w drobną kostkę i gotujemy 8 minut we wrzątku.

Krok 2
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, posiekane pory, starty ser i jajka; doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 3
Wrzucamy odcedzone ziemniaki oraz posiekany tymianek. Wylewamy zawartość miski na upieczone ciasto. Zapiekamy przez 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Więcej o: