Warzywa w wegańskim sosie serowym

Czy wiecie, że sos serowy, cenny dodatek do wielu potraw i zapiekanek, można zrobić bez grama sera? W wersji wegańskiej jego smak uzyskujemy dzięki składnikom, które z nabiałem nie mają nic wspólnego.

Warzywa w wegańskim sosie serowym

Farsz:
1 cebula pokrojona w piórka
1 utarta marchew
1 szklanka utartej dyni
1 utarty ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

"Parmezan":
1/2 szklanki migdałów (bez skórki, suchych)
1 łyżka drożdży odżywczych
2 łyżki pestek z dyni
szczypta soli himalajskiej
1 ząbek czosnku

Sos "serowy":

2 szklanki mleka sojowego
6 łyżek mąki kukurydzianej
2 ząbki czosnku
4 łyżki drożdży odżywczych
2 szczypty soli
szczypta gałki muszkatołowej


Na oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew, dynię i przyprawy. Smażymy do miękkości. Wszystkie składniki "parmezanu" miksujemy, przekładamy do suchego słoika. Składniki sosu miksujemy na gładką masę. Płaskie naczynie do zapiekania smarujemy sosem, wykładamy usmażone warzywa, zalewamy sosem. Zapiekamy 30 minut w 170°C. Potem 5-10 minut w 180°C, aż do zrumienienia, na koniec posypujemy "parmezanem".

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania owalne duże czerwone LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Skeppshult Forma do zapieka... Vialli Design Naczynie do z...
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE