Zrazy po nelsońsku

Wieść gminna niesie, że XVIII- wieczny admirał Horatio Nelson opracowując plany wojenne, nic nie jadł. Zatroskany kucharz okrętowy przygotował nową potrawę, by zaintrygować admirała. Ta zaś podbiła jego serce. Może warto jej spróbować?

6-8 suszonych prawdziwków
8 ziemniaków średniej wielkości (około 700 g)
2 cebule
kilka łyżek oleju
600-700 g polędwicy wołowej
łyżka mąki
2 łyżki masła
ćwierć szklanki porto lub półwytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki gęstej śmietany 22%


Krok 1
Grzyby płuczemy, wrzucamy do garnka, wlewamy 1,5 szklanki wody i odstawiamy. Jeżeli są to kapelusze, powinny się moczyć co najmniej kilka godzin, natomiast krajance wystarczy 30 minut. Osączamy, wody nie wylewamy, kroimy w paski. Wkładamy do garnuszka, wlewamy wodę, w której się moczyły, dodajemy odrobinę soli i gotujemy 30 minut. Obieramy ziemniaki, kroimy w półplasterki, zalewamy sporą ilością zimnej wody, solimy i gotujemy 10 minut na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy. To samo robimy z ugotowanymi grzybami, zostawiając pół szklanki wywaru, w którym się gotowały. Obieramy cebulę, kroimy ją w cienkie talarki, solimy, szklimy na oleju i przekładamy do miseczki.

Krok 2

Polędwicę kroimy na 8 plastrów. Lekko je rozklepujemy. Rozgrzewamy tłuszcz po smażeniu cebuli, dodajemy trochę oleju i 1/3 masła. Bitki oprószamy mąką. Nastawiamy piekarnik na 190°C. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, kładziemy na patelni cztery kawałki mięsa i obsmażamy je po 2 minuty z każdej strony (polędwica w środku powinna pozostać krwista). Przekładamy zrazy na talerz. Uzupełniamy olej, masło i powtarzamy wszystkie czynności. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlewamy ćwierć szklanki gorącej wody i cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia, trzymamy jeszcze minutę na dużym ogniu i odstawiamy.

Krok 3
Smarujemy żaroodporne naczynie pozostałym masłem. Oprószamy usmażone bitki solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie układamy składniki w naczyniu w następującej kolejności: ziemniaki, bitki, grzyby, cebula, a potem jeszcze raz to samo (po 2 warstwy wszystkiego). Przygotowujemy zalewę. Wlewamy do garnuszka śmietanę, wywar z grzybów, sos z patelni i energicznie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Polewamy zrazy, wstawiamy do gorącego piekarnika na środkowy poziom na 20 minut.

Zdjęcie ARCUISINE Naczynie żaroodporne 36719 Zdjęcie SIMAX Naczynie żaroodporne ŻARO 3,5l Zdjęcie THK Czarne naczynie żaroodporne podłużne OPT4534
ARCUISINE Naczynie żaroodpo... SIMAX Naczynie żaroodporne ... THK Czarne naczynie żaroodp...
źródło: Okazje.info
Więcej o: