Anna starmach - gość "Palce Lizać"

Jedz smacznie i chudnij pysznie! To motto nowej książki Anny Starmach.

Ania Starmach nie wyobrażała sobie siebie na diecie pełnej ograniczeń, do czasu aż poznała Marysię Kruczek, trenerkę fitness. Marysia zachęciła ją, żeby "odchudziła swoją dietę". Ania przyznaje, że nie łatwo było jej zrezygnować z czekolady czy masła. Zamknęła się jednak w kuchni i testowała, smakowała, aż w końcu udało jej się stworzyć dania, których jedzenie nie przysparza zbędnych kilogramów odkładających się w biodrach, a jednocześnie nadal są pyszne. W książce oprócz przepisów na lekkie, zdrowe i proste w przygotowaniu potrawy znajdziecie również zestawy ćwiczeń przygotowanych i zaprezentowanych przez Marysię.

Zupa z cukinii z czipsami z szynki

100 g kaszy perłowej 2 duże cukinie 1 por 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 4 plastry szynki długodojrzewającej 2 garście liści szpinaku 1 łyżka świeżej bazylii sól, pieprz 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kaszę gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Cukinię i oczyszczonego pora kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut, aż cukinia zmięknie. Szynkę kroimy w cienkie paseczki, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10-15 minut do gorącego piekarnika. Upieczone czipsy przekładamy na papierowy ręcznik. Do garnka z gotującymi się warzywami dodajemy umyty szpinak i bazylię. Całość zagotowujemy i miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do jogurtu dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, wlewamy go do garnka i mieszamy. Tuż przed podaniem wsypujemy do zupy kaszę i czipsy z szynki.

Razowa tortilla z grillowanymi warzywami

1 mała cukinia 1 papryka 1/2 bakłażana 1 cytryna 1 ząbek czosnku 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka świeżego tymianku 2 łyżeczki oliwy 2 małe razowe tortille

Warzywa myjemy, kroimy w cienkie paski i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej około 1 minuty z każdej strony. Wyciskamy sok z cytryny. Czosnek siekamy, mieszamy z ziołami, oliwą, sokiem z cytryny i dodajemy do warzyw. Tortille podgrzewamy na patelni grillowej, obficie faszerujemy warzywami.

Konkurs dla Czytelników! Jakie danie kojarzy ci się z wiosną? Zdjęcie potrawy i przepis na nią oraz dane kontaktowe prześlij na: konkurs_palcelizac@agora.pl Czekamy od 14 do 21 kwietnia. 10 najciekawszych przepisów nagrodzimy nową książką Anny Starmach. Wyniki ogłosimy w numerze "Palce Lizać" 13 maja. Regulamin konkursu dostępny TUTAJ .

Copyright © Agora SA