Marynata - smak i aromat

Zamarynowanie mięsa przed smażeniem na grillu to sposób na soczyste i aromatyczne danie.

Marynata do schabu

1/2 małego selera
1/2 małego pora
2-3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
1/3 szklanki octu winnego
1/4 szklanki soku jabłkowego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku


Obranego selera ścieramy na tarce, umytego i osuszonego pora kroimy w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z oliwą, octem winnym, sokiem jabłkowym oraz imbirem. Marynujemy schab co najmniej godzinę.


Marynata do drobiu

4 łyżki sosu imbirowego z soją (kupujemy gotowy)
4 łyżki oliwy
łyżka posiekanej kolendry
3 posiekane małe cebule
2 posiekane ząbki czosnku


Mieszamy wszystkie składniki, marynujemy drób 1-2 godziny.


Marynata do baraniny

1/2 pęczka rozmarynu
1/2 pęczka estragonu
3 ziarna jałowca
3 ziarna pieprzu
1-2 liście laurowe
szklanka oleju
2/3 szklanki octu winnego


Siekamy zioła, rozgniatamy przyprawy, dodajemy olej i ocet i całość mieszamy. Marynujemy mięso 8-12 godzin.


Marynata orientalna

sok i skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1/2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki kuminu
szczypta curry
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól
pieprz


Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do plastikowego woreczka, wkładamy przygotowane do grillowania kawałki mięsa, potrząsamy. Odkładamy na godzinę do lodówki.


Marynata do steków

2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
łyżka miodu
pieprz


Mieszamy składniki, wkładamy steki na co najmniej 3 godziny.


Marynata do ryb

1/2 szklanki sosu sojowego
3 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli
4 łyżki sherry
łyżka oliwy
świeżo zmielony pieprz


Mieszamy wszystkie składniki, wkładamy porcje ryby. Marynujemy 1-2 godziny.


Marynujemy!
Mogą być ostre, słodkie i łagodne, na bazie wina albo piwa, suche lub z dodatkiem oliwy. Do wybranej bazy dodajemy przyprawy i zioła. Czas marynowania mięsa zależy od jego rodzaju. Najkrócej marynujemy ryby i drób. Najdłużej mięsa wieprzowe i wołowe - od 6 do 12 godzin.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE