Sałata z serem halloumi

Chrupiąca sałata i marchewka łączą się z aksamitnym serem i soczystymi figami. Sałata świetnie smakuje sama, jest również idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa.

200 g sera halloumi
główka czosnku
zielona papryka
główka sałaty rzymskiej
garść rukoli
6 fig
2 małe marchewki

Dressing:
6 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
łyżka miodu
łyżka musztardy Dijon



Krok 1
Ser wyjmujemy z opakowania, osączamy z zalewy, kroimy w dużą kostkę.

Krok 2
Czosnek przekrawamy na pół i grillujemy kilka minut, studzimy i wyłuskujemy ząbki. Dodamy je do sałatki wraz z pozostałymi składnikami.

Krok 3
Kostki sera nabijamy na szpadki na przemian z kawałkami zielonej papryki i pieczemy na grillu kilka minut, obracając szpadki co jakiś czas.

Krok 4
Figi myjemy, dzielimy na sześć cząstek, obrane marchewki kroimy w plasterki. Zgrillowany ser i paprykę zsuwamy ze szpadek. Wszystkie składniki dodajemy do umytej, osuszonej i porwanej sałaty i rukoli, a następnie polewamy dressingiem.

Zdjęcie Alessi Salaterka Programma 8 Zdjęcie Salaterka 87379 Zdjęcie Zawiercie Salaterka kryształowa 133215
Alessi Salaterka Programma 8 Salaterka 87379 Zawiercie Salaterka kryształowa
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Skomentuj:
Sałata z serem halloumi
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX